Кирил Петков, Иван Гешев

В рамките на разговора, проведен с премиера Кирил Петков в Министерския съвет в петък, главният прокурор Иван Гешев апелира да не бъдат закривани специализираните съд и прокуратура, чиято дейност по думите му дава резултат. Премиерът Кирил Петков е отказал, тъй като закриването на специализирания наказателен съд и специализираната прокуратура е залегнало в споразумението на управляващата коалиция. Очевидно, в резултат на този отказ, Гешев повика Кирил Петков и говорителят на кабинета му Лена Бориславова в прокуратурата, на разпит. Причината е, че по време на срещата и двамата са посочили, че са им известни лица, които стоят в основата на корупцията в България.

Главният прокурор е разяснил, че съгласно Конституцията и законите на страната, разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата.

На извънреден брифинг Петков отговори, че с удоволствие приема поканата да даде показания в прокуратурата, но заяви, че не само ще отговаря, но и ще зададе 9 въпроса на Иван Гешев, на които досега той не е отговорил.

Ето и въпросите:

Какви действия е предприела прокуратурата по следните публично известни данни за вероятни престъпления и злоупотреби:

  1. По „Мата Хари“, след като беше публично известно, че има кюлчета и пачки, и едновременно с това Борисов сподели, че знае коя е Мата Хари. Извикана ли е прокуратурата, установила ли е коя е Мата Хари, направила ли е разследване дали тя е вкарала тези кюлчета и пачки в чекмеджето на Борисов?
  2. Във връзка с „Магнитски“ – знаем, че Божков има много обвинения от прокуратурата, но въпросът е дали са повдигнати допълнителни разследвания по другите хора, описани по „Магнитски“: Пеевски, Магнолев, Желязков? Какви са действията на прокуратурата там?
  3. Има ли директна връзка между заема между ББР и факта, че Пеевски е бил акционер в „Булгартабак“?
  4. По една от телевизиите беше казано, че заемът в ББР е взет от адвоката на Гайтански – ще искам да разбера какви стъпки е направила прокуратурата, за да разследва евентуални връзки и дали заемът е взет правомерно.
  5. След като всички се запознаха с казуса „8-те джуджета“, какви разследвания е направила прокуратурата и повдигнала ли е обвинение на Петър Петров, известен като Петьо Еврото?
  6. Има ли връзка между строителните компании, една от които взела доста пари по строителството на незаконните язовири, и г-н известен като Таки?
  7. Какви стъпки са направени по „Барселонагейт“, и факта, че барселонските власти са ни информирали, че има пране на пари, свързано с този казус?
  8. Има ли връзка между случаите за „Автомагистрали“ и изнасянето на торби с пари, и ГЕРБ?
  9. Защо „Булгаргаз“ и Павлов са се отказали от количествата азерски газ след същите тези доставчици сега са казали, че могат да доставят такъв газ, като с това ще се свали цената за потребителите? Дали е най-правилното Павлов да е извикан само като свидетел?

„Тези въпроси са важни и известни с медийни публикации, но не съм запознат за конкретни действия и официални обвинения на прокуратурата“, заяви  премиерът.

Той също така обясни, че ще изготви списък с публична информация по тези теми.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук