най-чистите води за плуване

Туризмът в Кипър получи сериозен тласък във вторник. Европейският надзорен орган по околната среда класира страната на първо място сред 27-те държави в Европейския съюз за най-чистите води за плуване, съобщи в. „Катимерини”.

Според класацията на Европейската агенция за околна среда за плувния сезон 2020 Кипър е получил перфектен резултат от 100% за отлично качество на водата. 112 места за плуване около острова  са били тествани между 1 май и 31 октомври миналата година. Кипър победи Австрия, Гърция и Малта, които се наредиха на второ, трето и четвърто място.

Това е навременен тласък за островната държава, която се опитва да привлече почиващите след изминалия мрачен летен сезон. През 2020 г., туристическите пристигания спадат с повече от 84% от предходната, рекордна година. Туризмът пряко представлява 13% от брутния вътрешен продукт на Кипър. Служителите в индустрията казват, че не могат да се изправят пред нова катастрофална година, особено без финансова подкрепа от държавата.

„Има пряка връзка между качеството на водите за къпане и туризма. В резултат на това отличните резултати са много важни не само за здравето на къпещите се и околната среда, но и за икономиката на Кипър“, каза министърът на околната среда Костас Кадис.

Ключът към здравата икономика в Кипър е връщането на туристи от Обединеното кралство – неговия основен туристически пазар. Заместник-министърът на туризма Савас Пердиос обикаля Великобритания, за да засили интереса на туроператорите, след като британските власти поставиха Кипър в правителствения „зелен“ списък.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук