Антониу Гутериш
На снимката: Антониу Гутериш

Изборите за генерален секретар на ООН трябва да се проведат този месец, като Антонио Гутериш все още е единственият кандидат. Това обяви във вторник Свен Юргенсон, постоянен представител на Естония при ООН на пресконференция във връзка с началото на естонското председателство на Съвета за сигурност на световната организация.

Както отбеляза Юргенсон, „през юни ще се състои много важно събитие за ООН – това е изборът на нов генерален секретар“. „Това ще се случи по време на нашето председателство“, каза той, но точната дата не е определена.

Постоянният представител на Естония заяви, че Гутериш „в момента е единственият кандидат“.

В началото на януари Гутериш обяви в писмо до Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН, че ще се кандидатира за втори мандат като генерален секретар на ООН. Първият мандат на Гутериш изтича в края на 2021 година.

Генералният секретар се избира от Съвета за сигурност на ООН и се одобрява от Общото събрание. Мандатът му продължава пет години, с възможност за преизбиране. Няма ограничение за броя на мандатите, но досега никой не е заемал този пост повече от 10 години.

В съответствие с установената практика генералният секретар на ООН не може да бъде избиран между представителите на страните – постоянни членове на Съвета за сигурност (САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Китай).

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!