На среща на съветниците на германския канцлер Меркел и американския президент Байдън, Вашингтон отново изрази загриженост относно рисковете от „Северен поток 2“ за Украйна и енергийната сигурност на Европа, съобщава „Дойче Веле“.

САЩ, Украйна и балтийските страни активно се противопоставят на изграждането на газопровода, страхувайки се от увеличаване на влиянието на Русия на европейския енергиен пазар. Вашингтон наложи санкции на фирми, участващи в изграждането на газопровода. В същото време германското правителство подкрепя „Северен поток 2“, въпреки че в страната има много критици на този проект.

В края на май администрацията на президента на САЩ Джоузеф Байдън наложи и веднага след това отмени санкциите срещу оператора на проекта „Северен поток 2“ и неговия изпълнителен директор Матиас Варниг. Вашингтон обясни позицията си с „национални интереси“. В същото време Държавният департамент одобри налагането на санкции срещу четири кораба: „Балтийски изследовател“, „Владислав Стрижов“, „Юрий Топчев“ и „Академик Черски“. Освен това четири компании попаднаха под ограничителните мерки

Други теми, обсъждани в разговорите между представители на двете страни, включват срещата на върха на Г7 в Корнуол, Англия, срещата на върха на НАТО в Брюксел, усилията за обмен на ваксини срещу COVID-19, координацията на усилията в областта на киберсигурността и борбата с цифровото изнудване и също приоритети на външната политика, включително Русия и Украйна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук