Пожар кораб

Най-големият военноморски кораб на Иран „Харг“ потъна в сряда след пожар в Оманския залив. Пожар избухна и в петролна рафинерия в южната част на иранската столица Техеран, съобщиха ирански медии. И при двата инцидента няма жертви.

Пожарът на борда на най-големият учебен и логистичен кораб „Харг“ започнал около 02:25 ч. в сряда (21:55 ч. GMT) близо до иранското пристанище Яск, където той е бил на учебна мисия. Въпреки 20-часовите усилия на гражданските и военноморските спасителни екипи, спасителната операция се оказала неуспешна и корабът потънал. Всички членове на екипажа са евакуирани, жертви няма.

Припомняме, че миналата година ирански военен кораб беше поразен от приятелски огън по време на военноморско учение край Джаск, при което загинаха 19 моряци. Пристанището се намира в близост до стратегическия Ормузки проток в началото на Персийския залив, през който преминава една пета от световния добив на петрол. Джаск е важен и за икономиката на Иран, като мястото, където правителството планира да изгради втория по големина терминал за износ на петрол в страната. Тръбопровод от 1000 километра от провинция Бушер в Персийския залив до Джаск беше пуснат в експлоатация само преди дни. Той ще осигури нов обходен маршрут за износ на петрол, избягвайки Ормузкия проток.

През последните месеци също се съобщава за нападения срещу иранското корабоплаване, свързани с неговия изконен враг Израел. През април Иран заяви, че неговият товарен кораб „Савиз“ е бил ударен от „експлозия“ в Червено море, след като медиите съобщават, че виновник за атаката е Израел.

Иран отказва да признае Израел след ислямската му революция от 1979 г., която свали подкрепяния от САЩ шах. Израел пък вижда ядрената програма на Иран като заплаха за съществуването му.

В същото време огромен пожар избухна в петролната рафинерия в южната част на иранската столица Техеран, съобщиха иранските държавни медии, като заявиха, че до момента няма съобщения за жертви.

„Теч в тръбопровод за течен газ в съоръжението е предизвикал огъня“, каза Мансур Дараджати, ръководител на организацията за управление на кризисни ситуации в Техеран. Причината за пожара ще бъде разследвана, добави той.

Шейкър Хафаи, шеф на Техеранската нефтопреработваща компания, която управлява рафинерията, отхвърли възможността за саботаж.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!