Стефан Янев
На снимката: Стефан Янев

Пожарите са овладени, но това не трябва да ни успокоява. Трябва да бъдем бдителни, защото опасността е налице. Това заяви служебният премиер Стефан Янев.

По повод някои критики, че България е изпратила огнеборци и противопожарна техника в РС Македония, където също бушуват горски пожари, Янев коментира:

„Съзнателно взехме решение и изпратихме екипи от нашите противопожарни сили в РС Македония, защото нашият анализ сочеше, че пожарът може да тръгне към нашата граница, което е факт. Ако някой се съмнява, нека да пита жителите на Благоевград и съседните села какъв дим са дишали вчера и какво са усещали“.

Той уточни, че в момента нашите противопожарни служби са в близост до границата, където ще направят възможните полоси и заграждания, така че да не се пренася огъня.

Янев бе категоричен, че в Министерския съвет има единодушие, че трябва да се действа бързо и адекватно по отношение на пострадалите. Ще се търсят резерви, с които да се подпомогнат жителите на пострадалите села и съответните общини. Има механизми по линията на социалното подпомагане и по линия на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук