На снимката: Андрей Живков

Ядрената енергетика е и ще продължи да бъде значим фактор при изпълнението на амбициозните цели на ЕС, свързани с процеса на декарбонизация и постигане на нулеви въглеродни емисии. Това каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Той участва в министерската среща на Партньорството за трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество, която се провежда във Варшава, съобщиха от Министерството.

В изказването си министърът акцентира върху дългогодишния опит на България при безопасната и сигурна експлоатация на ядрени мощности за производство на чиста и достъпна енергия.

„За да бъде успешен и енергийно приемлив, зеленият преход не трябва да ограничава правото на избор на държавите по отношение на използваните чисти енергийни технологии. Много държави разглеждат ядрената енергия като подходящо средство за осигуряване на преход към чиста енергия“, подчерта Живков.

Пред участниците в дискусията министър Живков акцентира върху активните усилия на България за реална диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.

Според него секторът има огромен потенциал да реализира първите ефективно работещи малки модулни реактори за търговска експлоатация, които предлагат възможности за по-бързо изграждане и имат конкурентни финансови параметри.

Предизвикателства не липсват.

„Остават предизвикателствата, свързани с липсата на гъвкава рамка за ускорено лицензиране на тези технологии, трудностите при идентифициране на подходящи площадки, липсата на окончателно решение за управлението на радиоактивните отпадъци“, каза енергийният министър.

В инициативата P-TECC участват САЩ и 22 европейски държави – България, Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Украйна, в тясно сътрудничество с ЕС.

България подкрепя Партньорството за Трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество и участва в работните срещи на формата от самото му създаване.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!