корпоративен данък

Икономическият растеж в еврозоната се забави през септември, сочи проучване. Причината за това са затруднения във веригата на доставки, високите цени и разпространението на варианта Делта на коронавируса, които, от своя страна, засегнаха производството, съобщи АФП.

„Бизнес активността в еврозоната през септември нарасна със значително намалени темпове, което отразява пика на търсенето през второто тримесечие, затрудненията във веригата на доставки и притесненията от продължаващата пандемия“, посочва IHS Markit.

Индексът на мениджърите по покупките (PMI), който измерва корпоративното доверие, се понижи до все още стабилните 56,1 пункта през септември, след като през август беше 59 пункта. Цифра над 50 показва растеж.

IHS Markit каза, че нарастването на активността е най-бавното от април, когато затварянето заради пандемията все още се отразява тежко на Европа, но остава много над дългосрочната средна стойност от времето преди Covid-19.

„Засега общият темп на експанзия остава стабилен, въпреки забавянето, но изглежда, че растежът ще отслабне допълнително през следващите месеци, ако цените и увеличеното търсене не покажат признаци на отслабване“, каза Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

Това би се случило, особено ако е придружено от увеличаване на случаите на заразяване с коронавирус през есента.

Той предупреди, че европейските фирми усещат намаляването на предлагането и остават „все по -разочаровани“, а компаниите изразяват безпокойство от загубата на клиенти.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук