След като Елен Герджиков подаде оставка като председател на Столичния общински съвет, на негово място бе предложен Георги Георгиев (също от ГЕРБ-СДС). Това предизвика скандал и недоволство от членовете на градския съвет. 

„Демократична България“ ще обжалва решението

„Демократична България“ ще обжалва избора на нов председател на Столичния общински съвет (СОС), който беше направен от мнозинството от ГЕРБ-СДС и „Патриоти за София“ в нарушение на правилника.

В остра декларация общинските съветници се противопоставиха срещу опитите СОС да бъде управляван от дивана в Банкя, след като се разбра, че досегашният председател Елен Герджиков е бил лично отстранен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Мнозинството в СОС вкара извънредна точка за избора на наследник на Герджиков, въпреки че не е спазено изискването на правилника това да бъде направено съвместно от всички заместник-председатели. Представителят на “Демократична България” Борислав Игнатов не е подписал документа.

Освен това се оказа, че заместник-председателят от „Патриоти за София“ Борислав Иванов е подписал и внесъл предложението сутринта преди сесията на СОС, а не както твърдят от ГЕРБ, че то е внесено ден по-рано.

„Не мога да разбера този пристъп на неизбежност и спешност. Няма логично обяснение изборът на нов председател да се прави през глава. Това е пълен абсурд. Доста срамно е това, на което се налага всички да присъстваме и да участваме“, заяви общинският съветник Яна Тодоранова.

А Веселин Калановски обяви, че „Демократична България“ ще обжалва вкарването на точката в дневния ред, тъй като противоречи на чл. 23, ал. 2 от правилника за дейността на СОС.

“Такова предложение няма, не съществува, тъй като не е подписано от всички”, заяви Борислав Игнатов.

Ето защо съветниците отказаха да участват в гласуването на нов председател.

„София не може повече да е заложник на корпорацията „ГЕРБ““

“Демократична България” излезе и с декларация, в която се обявява срещу намесата на Бойко Борисов в управлението на София.

„Унизително е кметът на София и групата на ГЕРБ-СДС и „патриотите“, т.е. управляващите града ни 12 години да изпълнявате поръчките и заповедите на Бойко Борисов. 12 години продължавате да сте фасадата на едно мафиотско управление на столицата, което прикрива далаверите на Борисов. Не е демокрация, когато един партиен лидер отстранява когото и да е на изборна позиция“, се казва в декларацията.

“София не може повече да е заложник на корпорацията „ГЕРБ“, на бездушното и некадърно управление, защото софиянци имат нужда от кмет и Общински съвет, който да отстоява техните интереси и да има ясна визия за развитието и модернизирането на града ни и да управлява ясно и прозрачно бюджета на столицата“, се казва още в декларацията.

Борислав Игнатов също се обяви срещу намесата на партийни лидери в управлението на София и особено по отношение на хората на изборни длъжности.

Борис Бонев: За ГЕРБ приоритет е усвояването

Независимият общински съветник Борис Бонев попита защо столичният кмет Йорданка Фандъкова не присъства на заседанието, за да поеме отговорност за намесата в дейността на СОС.

„Вие сте пионка на Борисов, очевидно не сте кмет на София. София има нужда от нов кмет, който няма да слугува на някой простак от Банкя“, каза той.

Критиката му не спря до тук. В социалната мрежа „Facebook“ Бонев написа, че с назначението на Георгиев стават ясни скритите приоритети на ГЕРБ.

Според него има очевадни зависимости в назначението на Георгиев

„Прозират зависимости и назначаването му е лоша новина за софиянци. То показва какви ще са приоритетите на управляващите до края на мандата и вместо решаването на проблемите на града управляващите ще бъдат ангажирани с партийна дисциплина, фалшив ПР и усвояване на средства”, коментира Бонев.

Градските активисти от Спаси София припомнят, че г-н Георгиев е вносител на редица лобистки и съмнителни доклади, сред които искането за даване на допълнителни 5 млн. лв. общински средства към частния превозвач МТК.

„Само за няколко дни работа, заедно с колегата Владислав Панев, успяхме да оборим тезите в доклада и да спестим милиони на столичани” – припомня независимият съветник. Той добавя и че Георги Георгиев бе вносител и на доклада за „златните етажерки” за книги на пл. Славейков за 300 000 лв. посред пандемия и финансова криза.

„Георги Георгиев е аватар на Орлин Алексиев“

Още по-сериозни са съмненията за зависимости от Орлин Алексиев, който в публичното пространство е определян като ковчежника на ГЕРБ в София. Те се задълбочават и от факта, че именно Георги Георгиев наследи Орлин Алексиев на поста председател на комисията по финанси в СОС и затова се твърди, че е един от неговите аватари в Съвета.

„За мен неговият кариерен ръст е необясним – той командори цялата група на ГЕРБ в София, въпреки че е нов съветник и уж от гражданската квота. Това подсказва, че влиянието му идва извън СОС, особено в ГЕРБ, където партийната лоялност е единственият критерий за кариерно развитие”, твърди Борис Бонев.

Според градските активисти явно Елен Герджиков не е могъл да свърши работата, която Борисов очаква в оставащите последни две години от управлението на ГЕРБ в София. Според тях партията иска на всяка цена да си подсигури канали за усвояване на софийска почва.

„Ако проблемът е огромната финансова дупка в градския транспорт, резултат от катастрофалното управление от страна на Фандъкова, трябваше да бъдат уволнени зам.-кметът по транспорт и шефът на ЦГМ. Тук изглежда целта е друга и финансовият колапс на града е само фасада“.

Припомняме, че вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че Елен Герджиков напуска по негово искане, защото не отговорил на критиките на опозицията, че столичният градски съвет е доведен до фалит. Малко по-късно днес на тайно гласуване Георгиев бе избран за председател на СОС.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук