Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев Снимка: БГНЕС

„Резултатите от проверките на морската вода в Царево и Приморско ще излязат вероятно още утре следобед. След информацията, която подадоха „Активни потребители“, от тези места пак е вземано – на 21 и на 23 август. За да сме още по-сигурни, сме удвоили броя на пробите и няма абсолютно нищо, което да ни притеснява в резултатите“.

Това каза пред БНР доц. Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор. Той подчерта, че често в морето, след буря, има гниещи водорасли, което не означава, че то е замърсено:

Не трябва да се доверяваме на това как изглеждат водите и обратното – понякога в превидно кристално чиста вода може да открием по-големи количества ентерококи или пък ешерихия коли“, настоява доцентът.

Кунчев отдаде последните разминавания в резултатите на „неподготвеността на екипа, който е правил изследването от страна на „Активни потребители“, тъй като:

Нито методът, който са използвали, нито лабораторията, която е използвана, са сертифицирани. Лабораторията няма необходимата акредитация за изпълняване на такива проби. Няма как да сравняваме резултати, получени по различни методи. Дори и сега не знам какъв точно метод използват колегите“.

Тук трябва да направим кратко редакционно уточнение: Кунчев нарича екипа на „Активни потребители“ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ „неподготвен“, но доказва това с абсурден мотив – че методът и лабораторията им не са сертифицирани. Едно е да си неподготвен, друго е лабораторията ти да не е одобрена и акредитирана от държавата. А може би именно сертифицираните от държавата лаборатории правят такива изследвания, които да угодят на поръчителя?

„Методът за изследване, прилаган у нас, е взет от европейското законодателство и е ясно разписан. В България има 6-7 акредитирани за това лаборатории. На всеки плаж у нас се правят минимум 16 проби на сезон“, подчерта той.

Кунчев обясни, че навсякъде около нас има от бактерията ешерихия коли, но въпросът е в какви количества:

„В случая не тя е опасната. А ние я използваме като показател, за да видим има ли органично замърсяване на този плаж, или няма. Всеки сезон се правят до 1500-1600 изследвания. Имали сме отклонения, затваряли сме плажове. Никой не ни се бърка в тази работа – това си е решение на всеки орган по места – директорите на РЗИ, но то трябва да е на базата на цифри, на факти, на доказателства“.

Във връзка със страховете от замърсяване заради взривената от руснаците Нова Каховка България е добавила и допълнителни изследвания. Според Кунчев дори когато в миналото е имало отклонения от нормите в различните плажове, отклоненията не са били такива, каквито „бяха хвърлени в пространството“:

Цялата работа ми прилича на една много евтина сензация и гонене на интерес. За съжаление, той се постигна – вече имаме запитвания от колеги от Великобритания какво се случва и трябва ли да се вземат мерки, да се прекъсват пътувания и платени резервации. В края на краищата това е резултатът от едно, за мен, необмислено действие.“

От началото на сезона до 15 август са направени около 960 изследвания морето. Всички данни се качват на сайтовете на РЗИ, подчерта Кунчев.

В Гърция и Турция солената вода ограничава възможността за развитие на микроорганизми, обясни той българските ешерихии с по-слабата соленост на Черно море.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук