Меркел
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел

След 16 години на власт германската канцлерка Ангела Меркел се оттегля от политиката. На прощаване тя даде ексклузивно интервю за Дойче Веле. По думите й пандемията и бежанската вълна от Сирия и от съседните страни са били двете най-големи предизвикателства по време на управлението ѝ.

„Да, справихме се“

На въпроса дали Германия се е справила с вълната от 800 000 бежанци, пристигнали в Германия през 2015 година, Меркел отговори утвърдително. „Да, ние се справихме. Макар че не всичко протече идеално“, подчерта канцлерката, а за самите мигранти заяви: „Имаме прекрасни примери за успешно развитие. Но все още не сме успели да отстраним причините за тази миграция. Не успяхме също така да постигнем единство в Европа по отношение на политиката спрямо мигрантите и търсещите убежище“, добави Меркел самокритично. В тази област има още много работа, увери тя.

Още много работа предстои и в битката срещу климатичните промени. „Трябва да действаме много, много по-бързо“, заяви Меркел и пледира да се доверим на оценките на учените и да сведем глобалното затопляне много близо до 1,5 градуса по Целзий.

„Младите трябва да упражняват натиск“

Германската канцлерка смята, че има известни резултати от климатичната среща в Глазгоу. Но в същото време подчерта, че младите хора са прави, когато твърдят, че промените настъпват твърде бавно.

„Казвам следното на младите: вие трябва да упражнявате натиск“, заяви Меркел в интервюто за ДВ. Но припомни, че за всяка една мярка в защита на климата трябва да се коват мнозинства. Освен това са налице страхове относно социалните последици от по-строгите мерки. „Да, винаги съм полагала такива усилия, но въпреки това не мога да определя резултата като задоволителен“, призна Меркел.

„Обнадеждаващ сигнал“

На срещата на Г20 в Италия Меркел демонстративно се движеше с най-вероятния си наследник на канцлерския пост – настоящия финансов министър в нейното правителство Олаф Шолц. Неговите социалдемократи преговарят в момента в Берлин със Зелените и свободните демократи за съставяне на коалиционно управление под негово ръководство.

В интервюто си за ДВ Меркел каза, че на срещата на върха в Рим е искала да отправи следното важно послание: „Ако сега хората имат усещането за приемственост, за добри отношения между сегашната правителствена ръководителка и вероятния бъдещ канцлер на Германия, тогава това е един обнадеждаващ сигнал в нашия доста бурен свят“.

„Ще свикнете“

На въпрос какво ще прави, когато утре вече няма да е канцлерка, Меркел отговори следното: „Все още не знам какво точно ще правя. И преди съм казвала, че най-напред ще си дам малко почивка“. Плановете ѝ засега включват да чете много и да се наспи. От една страна тя очаква с радост този нов етап от живота си, но от друга „всичко това сигурно малко ще ми липсва, защото винаги съм вършила и продължавам да върша работата си с желание“, каза Меркел и добави: „До последния си работен ден ще остана напълно концентрирана“.

На думите на водещия интервюто Макс Хофман колко трудно е да си представи човек, че след 16 години тя вече няма да е канцлерка, Меркел отвърна лаконично и с усмивка: „Ще свикнете“.

Мателиалът е от „Дойче веле“. Заглавието е на редакцията. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!