Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че ще бъде постигнато коалиционно споразумение, въпреки първоначалния й скептицизъм. По този начин тя изрази увереност, че трите партии, преговарящи за управляваща коалиция на Германия, ще съумеят да преодолеят различията си по отговорен за бъдещето на страната начин.

Коментара си канцлерът направи, пристигайки за поредния кръг преговори между нейния консервативен блок на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз, свободните демократи и Зелените. Преговарящите трябва да направят оценка на досегашните проучвателни консултации и да решат дали ще пристъпят към същинските преговори за коалиция.

„Сега имаме целия спектър от теми и факти на масата и трябва да приведем нещата в ред в следващия кръг. Трябва да се запитаме кое е важно за приключване на проучвателните разговори и дали ще преминем към следващия етап – същинските коалиционни преговори“, категорична е Меркел.

Преговарящите партии срещат много различия в позициите си. Те са по темите миграцията, климата, данъците и фискалната политика.

„Предстоят ни трудни преговори през следващите дни, но все още смятам, че можем да преодолеем различията помежду си по начин, който няма да накърни идентичността на нито един от потенциалните партньори“, допълни германският канцлер.

Тристранна коалиция „Ямайка“, която включва консерватори, либерали и Зелени,  не е била изпробвана на национално ниво в Германия досега, но е единственият реалистичен вариант при съотношението на силите в Бундестага след федералните избори.

Меркел каза в избирателната вечер на 24 септември, че е уверена, че преди Коледа ще има стабилно правителство. Старши консерватори близо до нея споделят обаче, че това е възможно да се случи чак в началото на следващата година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук