Министърът на туризма Николина Ангелкова представи план за летния сезон. Тя призова бранша да бъде обединен, а българските граждани да изберат българското Черноморие за своята лятна почивка. Туризмът е един от най-пострадалите сектори у нас в резултат на предприетите мерки за ограничаване на социалните контакти. Миналата седмица обединението „Бъдеще за туризма”, което представлява 70% от бранша у нас, поиска оставката на министър Ангелкова. Сред мотивите им са липса на професионална компетентност и невъзможност за справяне с проблемите в сектора по време на кризата заради Covid-19. Повече от 30 асоциации и сдружения в областта на туризма подкрепиха искането за оставка на министъра. Туристическите организации смятат, че Министерството на туризма води селективен диалог само с част от сектора.

Днес Ангелкова се опита да тушира напрежението, макар че от изявлението не станаха ясни конкретни мерки за подпомагане на бизнеса.

„Предлагам и на сектора, предвид създадената енергия и мобилизация заедно да изпратим декларация или писмо, с което да обединим своите усилия, защото така ще сме по-силни в исканията си за по-бързо възстановяване на сектора. Заедно работим за това българският туристически продукт да е качествен, имаме многообразни туристически възможности. Надявам се тази криза да ни направи по-силни и обединени, независимо от напрежението, което всеки един от нас изпитва по отношение на несигурността на този етап.  Нека всеки да избере България за своята късна почивка това лято, и да покажем какви са прекрасните места в нашата страна, призова Ангелкова.  Планираме от 15 юни да започне подготовката, и от първи юли да стартира активен летен сезон”, съобщи още министърът на туризма.

Тя обяви резултатите от срещата на министрите на туризма на ЕС.

„Туризмът в целия ЕС и в целия свят се намира в тежка и безпрецедентна криза. Важно в момента, особено за нас като държава, в която туризмът заема 12% от БВП и ангажира 11% от работещите, – всеки един със своите действия е важен, за да промотираме България като туристическа дестинация. Важно е са обединим усилията си като местни власти и бизнес, за да отстояваме своите интереси с оглед максимално бързо възстановяване след кризата. Всички тези теми бяха коментирани на онлайн срещата на министрите на туризма на страните от ЕС”, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в МС.

И добави:

„Предложих и колегите от другите страни ме подкрепиха, да се създаде т.нар. Европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да може да подпомогне ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Така ще избегнем този затворен кръг за невъзможност да се възстановяват средства, което би довело до масови фалити”.

Ангелкова добави, че ще бъде създаден „Възстановителен план след започване на бавното възстановяване след излизането от кризата с вируса”.

„Всеки един от нас – министрите на туризма, настоя туризмът да има своето видимо и ключово място, като се обединихме около цифрата – 20% от европейските средства да бъдат целево насочени към туризма. Поисках ясни критерии за разпределянето на тези средства, които да бъдат на принципа на солидарността, както и ад има отделна бюджетна линия и грантови схеми, които да бъдат насочени към туризма, и които да могат да се използват както от бизнеса, така и от държавата и местните власти. До преди тази криза бизнесът не можеше да ползва директно грантови схеми, но тъй като ситуацията се промени, смятаме, че това е ключово“, допълни Ангелкова.

Министърът на туризма заяви, че е било поискано да има единни правила за поетапното отваряне на границите на ЕС.

„Както и да има единен протокол и правила, свързани със спазването на единни здравни стандарти за местата за хранене и правилата, които туристите трябва да спазват. По този начин нашата работа ще е много по-лесна и хаосът ще бъде много по-малък. Предложихме да се мисли занапред и за по-гъвкави режими за туристическите визи за трети страни за ЕС – когато се стартират пътуванията”.

Ангелкова каза, че има предложение за създаване на обща Европейска туристическа стратегия за възстановяване на позициите на Европа като туристическа дестинация, както и  Специален план за възстановяване и излизане от кризата, който да има ясни и конкретни мерки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!