Днес парламентът се събра извънредно с една единствена точка – да изслуша премиера Бойко Борисов за мерките на правителството за справяне с кризата и последствията от нея. Заседанието е свикано по искане на БСП, след като миналата седмица опитът им да изслушат министър-председателя се провали, понеже депутатите от ГЕРБ отказаха да се регистрират в залата.

В пленарна зала днес освен премиера Бойко Борисов, са и министърът на финансите Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Бойко Борисов, парламент

Пред депутатите Бойко Борисов повтори, че мерките в България са най-либералните в цяла Европа.

„България е на първо място по най-нисък брой на заразени и починали, което е индикатор колко навременни и добри са били мерките”, каза още премиерът.

И добави:

„По линия на здравеопазването ние първи започнахме да правим учения. Имахме и облекла, и тестове. Много бързо реорганизирахме индустрията и започнахме сами да си произвеждаме облекла и шлемове, заяви премиерът и подчерта, че ние имаме най-либералните мерки в Европа. Нашите мерки са съобразени изцяло с препоръките на СЗО и затова създадохме кризисен щаб с най-добрите специалисти. Всеки ден медиите могат да получат отговори на въпросите си в никаква контролируема среда”.

Премиерът каза още:

„Понеже мерките са изключително навременни и точни, много добре прецизирани с народопсихологията, на практика ние имаме най-либералните мерки. На практика няма държава, да не говориме за региона, където има вечерен час, ние бяхме единствените, които не си затвориха църквите и манастирите. В момента, в който дойде платото или малкия пик, ние веднага дадохме възможност да бъдат ваксинирани децата, да бъдат възстановени женските консултации, плановите операции, инвитрото. Българите могат да се движат на практика неограничен брой пъти до магазина, до аптеката, до банката и никой не ги проследява за това”.

„Той препоръча „горещо“ да се вслушваме в думите на щаба. Мерките у нас са толкова разхлабени, че те нямат аналог другаде в чужбина”, заяви още Борисов.

Зам.-председателят на парламента Нигяр Джафер от ДПС обяви, че България е на последно място по тестове в Европа, което трябва да се промени. Тя изброи: Германия е тествала 25 хил. души на милион население, а Гърция и Румъния – по 5 хил. на милион, докато България – 3 600 на милион.

В отговор премиерът каза, че „имаме 60 000 теста“.

Преди това БСП попита има ли правителството икономически план за справяне с кризата. Опозицията смята, че настоящите мерки не работят и настояха за нов план.

„Ако някъде имаше план, който да гарантира икономическото развитие, щяхме да го препишем“, каза Борисов.

Той допълни, че селското стопанство, строителството и ИТ сектора работят, а другата седмица се очаква да почнат да работят и автомобилни заводи. Най-големият проблем бил туризмът, но трябвало да се внимава хотелите да не бъдат превърнати в болници.

Борисов информира народните представители, че по мярката 60/40 са подадени 7403 заявления и от нея са се възползвали над 101 хил. работници, а до края на месеца ще станат – 120 хил. Той каза още, че САЩ са дали пари на хората, но това не им е помогнало.

„Вие искате – изваждаме и раздаваме парите за един месец, но после дали бизнесът ще се отзове, като няма пари. Малко ви завиждам, вие може да обещавате всичко на всички“, обяви още Борисов.

Той каза, че не е ясно колко ще продължи кризата. Накрая призова БСП за реалистични идеи.

„Ние имаме една от най-важните задачи да запазим парите за пенсионерите, за работещите, за тези, които са в социални системи, медицинските лица, армията, полицията. Говорите за 10 млрд. кредит. Ние не сме теглили кредит. Аз ви благодарих, че дадохте възможност. Ако не стигнат парите, тогава да теглим кредит. До този момент не сме теглили. Искаме действително да може животът да продължи на пълни обороти. В момента, в който свършат парите, няма бизнесът да се притече на помощ нито да пенсионерите, нито на служителите в държавния сектор, които осъществяват обществения ред и здравеопазването“, посочи той.

„Вие като опозиция вместо да ми казвате – недей харчи парите, за да може ние след време да приложим нашите планове, вие сега ме тикате да извадим милиардите, да ги раздадем и след това да изпаднете вие в шок и да викате: „Ама те дадоха парите“, каза още Борисов.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!