От днес до 13-и април всякакъв вид туризъм бива преустановен. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на извънреден брифинг.

„С оглед на изключително усложнената ситуация в световен план издадох заповед временно от днес до 13-и април да бъдат преустановени всички действия, дейности по Закона за туризма – основно вътрешен туризъм, изходящ туризъм, организирани пътувания, входящ туризъм, както и допълнителните дейности, свързани с това, за да няма неразбиране.“ каза Ангелкова.

Ангелкова посочи, че е очевидно, че не може да се разчита само на отговорността на хората, тъй като и към момента 483 български граждани са на ексурзия в чужбина въпреки призивите на правителството туризмът да бъде преустановен. Държавите, в които в момента има български граждани са Египет, Мароко, Мианмар, Турция, Танзания, Буенос Айрес, Нова Зенландия, Кападокия, Франкфурт.

„Те са заминали март месец, защото тепърва им предстои връщане – днес, утре в други ден, някои на 21-и март. Тепърва очакваме още информация колко наши сънародници са на екскурзия в чужбина. Много е безотговорно всичко това.”

Ангелкова увери, че за нея като министър на туризма е изключително тежко да наблюдава ситуация, в която на практика туризъм няма, но ситуацията засяга не само в България, а и целия свят.

„Надявам се с тази заповед да преустановим временно екскурзиите и след това да намерим сили да продължим напред.“

Вчера са били обсъдени мерките с работодателите и синдикатите в бранша, като Ангелкова увери, че всички временни мерки, които могат да бъдат предприети в рамките на тази изключително тежка ситуация, ще бъдат наложени. Тя посочи, че засега не може да говори в конкретика предвид общата картина.

Ангелкова заключи, че на този етап не може да потвърди дали в България изобщо ще има летен туристически сезон предвид създалата се ситуация и апелира към отговорност от страна на гражданите, за да може ситуацията да бъде разрешена възможно най-бързо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!