Костадин Ангелов,
на снимката: министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов

Хоспитализираните с COVID-19 и хората, при които заради болестта се налага прием в интензивно отделение в момента са повече, отколкото по време на втората вълна. Системата обаче удържа. Това каза днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който посети Ямбол.

Той коментира и състоянието на болниците на местно ниво, като заяви, че в региона се наблюдава огромен натиск.

„572 на 100 хиляди души население е заболеваемостта от коронавирус в Ямболска област. В болницата в Ямбол има родилка с COVID-19 и новородено дете. Има и две положителни бременни жени. Две деца от областта са на лечение в болницата в Стара Загора.”

Ангелов изрази опасения и за епидемиологичната обстановка в Бургас, където по негови думи положението се влошава. В РЗИ-Бургас ще се работи за наемане на допълнителен персонал, съобщи още той.

Ангелов говори за ваксините в България

Ангелов съобщи, че България има готовността да получи 1 милион ваксини от допълнителните количества, договорени от Европейската комисия, а съществува и възможността да бъдат поръчани още 1,5 милиона ваксини „Файзър”.

Проф. Костадин Ангелов добави, че в момента се наблюдава възвръщане на доверието към ваксината на „Астра Зенека“.

Важно е в момента да не жертваме нито една игла, защото количеството на ваксини, които идват в страната ни, не отговаря на предварително договорените, посочи още Ангелов.

Министърът каза, че до началото на април вероятността да стигнем половин милион ваксини е реална.

Може и у нас да се произвежда ваксина срещу коронавируса

По отношение на производството на ваксини в страната, министър Ангелов уточни, че става въпрос на една инициатива на ЕС – създаване на инкубатор HERA. Той включва обединяването на всички държави членки на политическо, експертно и регулаторно ниво. Всяка една държава ще може да кандидатства с производствените си мощности, които има. Задача на регулаторните органи е да се създаде бърз процес на тази регуларизация, като законовите срокове бъдат максимално намалени и политическото ниво в държавата да осигури финансиране на тези мощности, за да бъдем актуални на европейско ниво.

Ние ще се възползваме от това. Знаете, че България има изключителен опит в производството на ваксини и се надяваме да бъдем одобрени в тази посока, каза още Ангелов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!