ваксини
На снимката: Бойко Борисов в завода за ваксини в Разград

Ден след като премиерът Бойко Борисов се похвали, че ще сме №1, защото ще произвеждаме ваксини и демонстрира новия завод в Разград неяснотите около това какво на практика ще се произвежда там остават. Сериозен размисъл будят думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР. Попитан за завода той си призна, че няма представа какво е имал предвид премиерът и напомни, че България е далеч от евентуално разработване на своя ваксина.

„Зная, че се работи в БАН по наша ваксина, но е на твърде ранен етап, там изобщо не са започнали предклинични проучвания. Другият вариант е да се произвежда ваксина съвместно с друг производител, просто да се използва базата. Но действително не мога да кажа какво е имал предвид“, каза Кунчев.

От своя страна имунологът академик Богдан Петрунов заяви, че в посочената от премиера база в Разград няма да бъде произвеждана ваксина срещу коронавируса, а ветеринарни ваксини

„Това е голям завод наистина, чиято основна цел ще бъде производство на ветеринарни ваксини, вероятно и бактериални ваксини ще се правят там, но това е нещо в бъдещето, няма нищо общо с ваксината за Covid“, отбеляза Петрунов.

Според икономиста Тихомир Каменов в Разград пък ще бъдат опаковани продукти на чужди компании.

Борисов обеща да сме №1, защото ще имаме завод за ваксини

Вчера Бойко Борисов заяви, че в нова база в Разград ще бъдат произведени милиони дози. Типично в свой стил обаче министър-председателят не уточни по какъв начин ще става това. Не е ясно за български или за чужди продукти става въпрос. Новината дойде от Фейсбук, а нямаше и кой да го пита.

Според Борисов капацитетът на завода щял да позволи да се произвеждат милиони дози. Така ще може да се отговори на огромните потребности от ваксини.

„В следващите години ваксинацията ще е от съществено значение. И ако други днес започват да изграждат производствени мощности, ние сме на фаза монтирането на машини“, изтъкна Борисов в Разград.

Нито вчера, нито днес обаче има отговор на въпроса как след три месеца българската ваксина щяла да е готова Според имунолозите от Българската академия на науката преди лятото изобщо  няма да има неин прототип. Отделно са нужни поне няколко месеца за всеки един от етапите за одобрение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!