Борисов
На снимката: Бойко Борисов по време на инспекцията на станция "Нова Провадия"

И днес премиерът Бойко Борисов е на традиционната си съботно-неделна обиколка из страната. Този път денят започна с демонстрация на енергийната ни мощ.

„България е вече 100% енергийно независима, никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете. Страната ни става незаобиколим фактор на газовата карта в Европа. С нашите газови магистрали даваме възможност на всички да получават газ, а транзитните такси остават за българите 70 години напред“. Това заяви  Борисов. Тойогледа на място строително–монтажни работи на компресорната станция „Нова Провадия“ по трасето на Балкански поток.

Министър-председателят изтъкна, че заедно с другите енергийни проекти на територията на страната ни, България е на газовата карта на Европа и в света и всеки, който поиска, ще може да транспортира газ. Борисов за пореден път напомни, че скоро ще е готов  и интерконекторът с Гърция, който чакаме от 12 години.

„Интерконекторът с Гърция се строи на пълни обороти. И като прибавим приоритетното ни газохранилище „Чирен“, тази година ще е много добра за инфраструктурата в газовата сфера.Десетилетия сме се наслушали на приказките им – сега само можем да покажем поредния грандиозен строеж, който върви в момента“,  не спря да се хвали още министър-председателят.

Компресорната станция „Нова Провадия“ е разположена в землището на с. Ветрино, област Варна. Тя ще бъде оборудвана с 4 компресорни агрегата с инсталираната мощност 10 MW всеки от тип Mars 90, съобщават от правителствената информационна служба.

Агрегатите са снабдени с ниско емисионни горивни камери, съответстващи на изискванията на екологичното законодателство в частта за горивните инсталации, осигуряващи спазване на допустимите норми за изпускане на вредни замърсители в атмосферния въздух. На площадката на КС „Нова Провадия“ работят близо 250 души.

Изграждането на компресорна станция „Нова Провадия“ е последният етап от реализацията на проекта „Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница“.

Борисов: България е енергиен лидер

По-късно премиерът посети и подстанция към варненския мрежови експлоатационен район на Електроенергийния системен оператор.

„Надграждаме електропреносната ни система по най-добрия начин, за да бъде България лидер и в тази сфера“, заяви Борисов във Варна.

През подстанцията преминава електропроводът към подстанция „Бургас“ до подстанция „Марица-изток“. Съоръжението е обявено за обект от общ европейски интерес. То е  част от транс-европейската енергийна инфраструктура, както и от приоритетния енергиен коридор „Север – Юг“. 150 километра от електропровода са вече в експлоатация.

Борисов изтъкна още, че 60 милиона лева от инвестицията за участъка на стойност 120 млн. лв. са безвъзмездна помощ от ЕС. Парите са по линия на европейския финансов „Механизъм за Свързване на Европа“. Общо проектът е на стойност от 220 млн.лв.

Според Борисов със зелените мощности и с работата по 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ България ще може да бъде енергиен лидер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук