Борисов при инспекция на интерконекторът с Гърция

Интерконекторът с Гърция ще бъде пуснат тази година. Това е газовата ни магистрала, пандемията я забави малко, но постигнахме съгласие с гръцките ни партньори, че тази годината тя трябва да бъде пусната в търговска експлоатация, коментира министър-председателят Бойко Борисов, който провери напредъка на строителните дейности по изграждането на съоръжението.

По думите му това е геостратегически проект както за България, така и за целия регион и трябва да бъде завършен максимално бързо. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която също беше на посещението, заяви, че договорът за доставка и производство на линейни тръби е изпълнен.

До момента са произведени и доставени 187 км. тръби, както на българска, така и на гръцка територия. Над 170 км са разчистени от общо 182 км и трасето е подготвено за последващи дейности. Над 128 км от доставените тръби са разнесени по трасето и повече от 101 км от разнесените тръби са заварени. Продължават автоматичните и ръчни заварки, изкопаването на траншеята, полагането на тръби в готовите участъци и обратното засипване.

Премиерът Борисов изтъкна важността на междусистемната връзка с Гърция за диверсификацията на източниците на природен газ. „Чрез изграждането на връзката и участието ни в терминала за втечнен природен газ, както България, така и целия регион, ще получат достъп до алтернативни доставки. В синергия с този проект, се разширява и газохранилището в Чирен, където в бъдеще доставеното гориво ще може да се съхранява“

Стартът на изграждането на интерконекторът с Гърция беше даден на 22 май 2019 г. лично от премиерите на двете страни. Газопроводът ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Техническият капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. годишно.

Според прогнозата на енергийния експерт Васко Начев за Дебати БГ, проектът със сигурностняма да бъде готов  2021-ва няма да бъде готов. Една от причините е, че   интерконекторът минава под един от язовирите край Кърджали, а този сондаж още не е започнал. Това се очаква да стане най-рано през април или май. На този фон тръбопроводът към Сърбия беше изграден с изключителна бързина и в срок

Припомняме, че проектът за Междусистемна газова връзка Гърция – България започва още през 2009-а. Той е един от водещите в инициативата CESEC (Централно и югоизточно европейско свързване на газ) и част от стратегията за по-голяма интеграция на пазарите на газ, която включва проекти за взаимосвързаност България – Гърция, България – Румъния, Румъния – Унгария. Финансира се 45 млн. евро по Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ). 149 млн. евро е осигурено от българска страна – допълнителен грант 39 млн евро от Европейските структурни и инвестиционни фондове и 110 млн евро държавна гаранция от общ размер на инвестицията от 240 млн.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук