Алепу
На снимката: Т. нар. "подпорна стена" на Алепу

Административният съд в Бургас обяви за нищожно разрешителното за строежа на куроротен комплекс „Алепу Вилидж“.

Съдът е приел, че това разрешително е издадено при нарушение на няколко разпоредби на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Магистратите приемат, че това е особено съществен порок на оспорения административен акт и той трябва да бъде отменен.

В хода на производството пред Административен съд – Бургас са били констатирани данни за документни и други престъпления, които са установени от заключение на съдебно-почеркова експертиза. Досъдебното производство е за това, „че през месец септември 2018 г. съответното  длъжностно лице е нарушило служебните си задължения при издаване на разрешителното за строеж, с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици“.

Скандалът започна след снимки в социалните мрежи, на които се виждаше как масивна конструкция с вид на бъдещ терасовидно разположен хотел захапва пясъчната ивица. Първоначално чиновници  от община Созопол и от РДНСК настояваха, че единственото, което се прави на плажа, е укрепване на свлачище. Оказа се, че  има издадено разрешително за строителство на луксозен курорт с две секции –  „Алепу Вилидж“ и „Алепу Бриз“, а укрепителните работи са съпътстващи дейност.

Проверката на прокуратурата показа, че първоначално разрешителното за строежа на Алепу е издадено на 26 февруари 2018 г. и е за укпреване на свлачище. В края на август същата година възложителят декларирал, че няма да използва това разрешително, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение,
което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване. Така главният архитект на Созопол издал ново разрешение за строеж на 10 септември 2018 г. на същото дружество за курортен комплекс „Алепу вилидж“. Във вторият документ вече е описано етапното строителство. Едновременно с това обаче се променя инвестиционният проект и се вписва нов възложител.

Собственик на имота е фирмата „Алепу Вилидж“, а правото на строеж е на „ГБС Турс“. Един от проектантите на „подпорната стена“ е арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук