От ВМРО сме готови да изкупим махнатия паметник на Борис Сарафов, за да не бъде претопен. Това написа вицепремиерът по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов на своя профил в социалната мрежа Фейсбук.

Защо, след като отстранихте паметника, сменяте и името на улицата на великия български революционер, запита Каракачанов колегите си в РС Македония.

Кметът на Скопие Шилегов се похвали тези дни със смяната на имената на няколко улици в града. Казано накратко: в Скопие…

Публикувахте от Красимир Каракачанов в Четвъртък, 18 февруари 2021 г.

Повод за неговата позиция е поредната странна постъпка от страна на политиците в РС Македония. В Скопие са заличени имената на най-известните ръководители на национално-освободителното движение, включително и на участници в Солунските атентати.

В града вече няма да има улица носеща името на Борис Сарафов, който заедно с Даме Груев и Анастас Лозанчев ръководи щаба на Илинденското въстание през 1903 година. От града е заличен и Павел Шатев. Той е един от солунските атентатори, който след 1945 г. е изпратен на заточение от режима на югославския диктатор Йосип Броз Тито. По-късно тялото му е захвърлено в двора на една църква в град Битоля.

„Но нали Скопие също така тачи Илинденското въстание от 1903 г.? Или може би тачи повече т.нар. втори Илинден – този през 1944 г., който поставя македонизма и коминтерновските постулати като държавна идеология“, пита Каракачанов към политиците в Скопие.

„Кметът на Скопие Шилегов се похвали тези дни със смяната на имената на няколко улици в града. Казано накратко: в Скопие отново ще има улица на името на Ленин и други подобни. Разбира се, това едва ли е изненада. Съвременният скопски елит е творение в духа на ленинизма, а още повече – на сталинизма. Така че скоро в Скопие може да има и улица „Сталинова“. Както е тръгнало, това време май не е далеч. Ако не е дошло“, пише Каракачанов.

„За Борис Сарафов нямаше съмнения, че е българин. Както и за останалите в това въстание. Дали пък точно това не е предизвикало промяната в името? Този мъж е военен ръководител на Илинденско-Преображенското въстание в Битолски революционен окръг“, се казва в поста на Каракачанов.

По думите му „вината“ на Сарафов е, че е българин и че е офицер от Българската армия и заедно с Гоце Делчев, Борис Сарафов е възпитаник на българското военно училище в София. „С какъв аршин мерите? Единият обявявате за македонец, а неговия събрат Борис Сарафов изхвърляте демонстративно от историята си“, пише Каракачанов.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!