Кметът на Скопие

Кметът на македонската столица Скопие Петре Шилегов отново предизвика остри реакции в обществото след поредното решение за преименуване на улици в града.

От града са заличени имената на най-известните ръководители на национално-освободителното движение, включително и на участници в Солунските атентати.

В Скопие вече няма да има улица носеща името на Борис Сарафов, който заедно с Даме Груев и Анастас Лозанчев ръководи щаба на Илинденското въстание през 1903 година. От града е заличен и Павел Шатев Той е един от солунските атентатори, който след 1945 г. е изпратен на заточение от режима на югославския диктатор Йосип Броз Тито. По-късно тялото му е захвърлено в двора на една църква в град Битоля.

Кметът, който почита Тито

Кметът на Скопие организира и исторически турове в града, в памет на Тито. За да бъде последователен в своите решения Шилегов връща улица на името на Владимир Ленин.

Шилегов заличава и улицата на един от създателите на ВМРО Христо Батанджиев. Вече няма да има улица и на името на президента Борис Трайковски. Той загина през 2004-та година в самолетна катастрофа.

И днес Скопие е единственият град в Европа, където се срещат улици с имена на комунистически лидери, включително и на Тито. В града няма нито една улица на името на един от десетките хиляди преследвани и убити след 1945 г. Имената на комунистически лидери носят множество заводи, училища и дори културни центрове.

След разпада на СССР дори в Русия бяха възстановени старите наименования. Включително и на Санкт Петербург, който бе преименуван от Сталин на Ленинград.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук