Продължава да расте напрежението между Турция и България, във връзка с предстоящите избори в страната ни. Правителството на Турция издаде разпореждане, с което хората, имащи двойно гражданство, ще ползват 11 дни административен отпуск, за да участват в предизборната кампания в България и за да гласуват.

Заповедта е изпратена до всички държавни институции. Срокът на отпуската е от 20 до 31 март. Подобни разпореждания кабинетът в Анкара е издавал и при предишни избори в България, за да улесни пътуването на изселниците и отсъствието им от работа, но за пръв път сега се препоръчва те да се включат активно в агитацията.  Акцентира се и на факта, че българите протестират на границата срещу „изборните автобуси и организираното туристическо пътуване“. Правителството в Анкара съвсем официално се ангажира с транспортирането на българските изселници през границата и подчерта, че причината е крайно недостатъчният брой на секциите на турска територия.

В изминалите години двойните граждани с български корен имаха възможност да гласуват в 136 изборни секции в Турция, но преди 2г. броят им бе променен на 35.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук