На снимката: Избирателна секция в България

„Реформаторският блок“ твърдо, влиза в 44-тото Народно събрание, сочат резултатите на няколко големи социологически агенции, които бяха публикувани в четвъртк.

Според последното изследване на избирателните нагласи на „Алфа рисърч“, формацията  „Реформатоски блок – глас народен“ влиза в новия парламент с 4 процента.

Друго изследване, на ласкаво настроената към БСП Галъп България, пък, сочи, че „Реформаторският блок“ получава 3.8 прцента подкрепа. Също близката до Столетницата агенция АФИС дава на Реформаторите между 3.6 и 4.8 процента на предсрочния вот в неделя.

И с под 4 процента, дясната коалиция  влиза в следващия парламент, защото реалната избирателна активност винаги е под 100 процента, а прогнозите се правят при 100-процентна активност. За предстоящите избори, очакванията на повечето анализатори са около 60 на сто от избирателите да отидат до урните. А това безспорно ще коригира резултата нагоре.

До момента повечето влиятелни леви и десни медии обаче отписваха „Реформатоския блок“ и отправяха внушения, че няма да минат 4-процентната бариера. За левите – мотивите са ясни – борят се за властта. Но подобно поведение имаха и управляваните другите десни партии и близките до тях издания. Вместо да атакуват БСП, те насочиха пропагандната си машина срещу „Реформартоския блок“, с който поне на теория би трябвало да имат близки идеи. От прогнозните резултати обаче е ясно, че вероятно поради първосигналната си стратегия, тези десни партии няма да се класират в надпреварата 44-ия парламент.

Поведението им, все пак, доведе до известно объркване на десните избиратели и колебливо покачване на изборните резултати на левицата. Последните проучвания сочат, че хората са направили оценка на вътрешнополитическата ситуация и дясноцентристка коалиция между ГЕРБ и Реформаторите е напълно възможна. Така България може да запази проевропейската си ориентация.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук