С-400

Говорителят на управляващата Партията на справедливостта и развитието потвърди в събота, че Турция е решена да засили своите системи за противовъздушна отбрана, на фона на продължаващите заплахи от Сирия, Ирак и Източното Средиземноморие.

„Укрепването на системата за противовъздушна отбрана на Турция е необходимост за националната сигурност на една суверенна държава“, заяви Омер Челик на пресконференция след срещата на президента Реджеп Тайип Ердоган с депутатите от партията в Истанбул.

„Не трябва да има никакъв пропуск в сигурността на Турция,“ каза Челик, позовавайки се на събитията в Сирия, Ирак и Източното Средиземноморие като заплаха за националната сигурност на Турция.

Призовавайки за подкрепа на съюзниците на Турция по въпроса за С-400, Челик каза: „Защитата на границите на Турция е защита на границите на НАТО и Европа, както и на националната сигурност на Турция“.

В отговор на въпрос за начина, по който ще бъдат разгърнати С-400, Челик каза: „Системата ще бъде разгърната по начин, който да задоволи максимално нуждите на Турция“.

САЩ призоваха Турция да закупи американски ракети „Пейтриът“, твърдейки, че руската система ще бъде несъвместима със системите на НАТО, ще изложи Ф-35 на възможни руски набези и може да предизвика санкции.

След продължителни усилия за закупуване на система за противовъздушна отбрана от САЩ без успех, през 2017 г. Анкара реши да закупи руската С-400.

Турция обаче подчерта, че С-400 няма да бъде интегрирана в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за алианса.

По време на срещата на върха на Г-20 в Осака миналата седмица Ердоган заяви, че американският президент Доналд Тръмп му е казал, че няма да има санкции срещу Турция, след като тя получи отбранителните системи С-400, които се очаква да бъдат доставени по-късно през юли.

На срещата на върха Тръмп разкритикува отказа на тогавашния президент Барак Обама да продаде на Турция ракети „Пейтриът“ и заяви, че Турция не е третирана справедливо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!