Войната в Украйна продължава повече от месец и докато всички страни в ЕС (с изключение на Унгария и България) изпратиха както хуманитарна помощ, така и военна, у нас въпросът все още предизвиква тежко обществено сътресение. Много българи се обявиха против военната помощ, защото според тях това представлява заплаха за обществения ни интерс предвид близостта ни до конфликта. Същевременно обаче държави като Финландия, Полша, Литва, Латвия и Естония оказаха военна помощ, независимо от географското си положение.

Посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в Словакия и България преди седмица предизвика широк обществен дебат и дори протести от страна на „Възраждане”, след като чуждестранни медии съобщиха, че министърът ще иска ракети за Украйна. Това в крайна сметка не се случи и премиерът Кирил Петков заяви, че няма да предоставяме оръжие.

Днес обаче темата отново беше повдигната от шестима бивши министри на отбраната, които призоваха България веднага да се включи „в общоевропейското усилие за укрепване на отбраната на Украйна“. В позицията си те изразяват мнение, че „неутралитет“ към войната в Украйна, е пряка заплаха за интересите на сигурността ни. Причината е, че по този начин се превръщаме в слабото звено и подкопаваме съюзната солидарност.

По този повод от ДЕБАТИ.БГ Ви питаме: Трябва ли България да предостави военна помощ на Украйна?
Supersurvey

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук