Русия, войски

Хакерският колектив „Anonymous“ обяви в Twitter, че е успял да проникне в личните данни на 120 000 руски войници, участващи във войната в Украйна и да ги изтегли и разпространи.

„Всички войници, участвали в инвазията в Украйна, трябва да бъдат изправени пред трибунал за военни престъпления“, се казва в съобщението на Anonymous в Twitter.

Изтеклите данни включват лична информация като дати на раждане, адреси, номера на паспорти и военна принадлежност.

Анонимните също така написаха в Twitter, че ще отнеме известно време на обществото да прости на Русия за зверствата в Украйна, предизвикани от инвазията на Путин.

„Ако това, което се случва в Украйна, не предизвика необходимата промяна, от която светът се нуждае, нищо няма да го направи. Всички ние сме свидетели на злините, които Русия върши. Ще отнеме много дълго време, за да приемем Русия обратно в човешката раса след всички престъпления, които тя извърши чрез Путин.“

Макар че Anonymous обявиха изтичането на информация в неделя, то се е случило в началото на март и се е появило за първи път в „Правда“, украинска новинарска медия, дни след началото на инвазията.

Изданието не разкри източника на данните, но заяви, че „Центърът за отбранителни стратегии е придобил тези данни от надеждни източници“, според Newsweek.

Тази седмица руските военни бяха изправени пред още по-голям натиск, след като беше изразена загриженост относно предполагаемо нарушаване на човешките права в Буча. Докладите сочат, че цивилни граждани са били малтретирани и убивани, а според някои от тях трупове са били открити в дворове, улици и автомобили.

Откакто Русия нахлу в Украйна, Анонимните обявиха кибер война на Русия и заявиха, че хакерските атаки ще продължат, докато Русия не спре агресията си.

Сред усилията си да отвърне на удара „Anonъmous” твърди, че е изключил правителствени, корпоративни и новинарски уебсайтове, хакнал е водеща цензурна агенция и е проникнал в руски телевизии.

Други неотдавнашни опити включват хакване на незащитени принтери в Русия с цел разпространение на антикремълска пропаганда.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук