ГЕРБ и ДПС не искат да спечелят тези избори
На снимката: Кольо Колев
Социологът Кольо Колев е роден през 1956 г. Завършил е психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е социална психология и социология. През 1994 г. учредява частната агенция „Медиана“, която оглавява до днес.

Сякаш последните седмици отново се натрупа политическо напрежение, особено в контекста на войната в Украйна. Стабилно ли е управлението?

Темата за предоставяне на оръжие за Украйна ще породи напрежение в коалицията. За БСП да приеме подобни действия, би означавало да си забоде „последния пирон в ковчега“. Това е силно неприемливо за тях. Очевидно управляващите си създават още един проблем извън вече съществуващите. Всеки от ГЕРБ и Демократична България бърза, колкото се може повече с това, за да покаже кой е по-по най. Да сложи наколенките и да направи плонж пред „големия брат”, тайно подозирайки, че това е изворът на властта в България и съответно да се направи на най-най нашия човек. От войната губят всички без САЩ, защото имат интерес при въоръжаването и енергийни източници.

Възможно ли е битката за БНБ да събори правителството като имаме предвид последните изказвания на Лена Бориславова и Слави Трифонов? 

Без съмнение ще повлияе. Това е още една безумна битка, която провеждат и още един проблем, който си създават върху всички останали, които тресат страната. За изказването на Лена Бориславова – не е ясно дали е лично нейно или е на партията. Много по-разумно е управителят на БНБ да бъде избран с консенсус и съгласие, а не просто от определени групи в рамките на управляващото мнозинство

Ясно е, че това мнозинство в парламента беше изградено единствено около желанието да бъде елиминиран ГЕРБ от властта. В този смисъл арестът на Борисов и яростната подкрепа на привържениците, по-скоро консолидира управлението или по-скоро го разклати? 

Целта на занятието беше да се покаже, че прокуратурата не работи.  Самият арест на Борисов според мен беше преиграване, което носи обратния ефект. Акцията по претърсване и вдигане на пушилката по този казус беше правилен ход. Разбира се, без съмнение, от това нещо има и ползи – как може да изчезнат 600 млн.лв и отговорният министър да не знае за това. Това е съвсем съзнателен въпрос, който си е го е задавало цялото общество. Но самото задържане трябва да има железни аргументи, а не просто да се повдигне въпросът.

Като имате предвид тромавостта на демократичните процедури и неочакваната от никого война в Украйна, смятате ли, че правителството се справя добре с възникналите кризи, щеше ли правителството на ГЕРБ да се справи по-добре? 

Определено никой не би се справил добре. Дотук говорихме основно за вътрешно-политически търкания, а не за реални кризи. Реалните кризи са далеч по-сериозни и са извън нашата страна. Основните са енергийната и инфлационната. Това, което удря всеки ден джоба на избирателя. Те не са продиктувани от вътрешни причини, а до голяма степен, са резултат от безконтролното печатане на пари от Федералния резерв и от Европейската централна банка, от Японската централна банка. Това доведе до помпане на инфлацията, която първо удари в най-чувствителния сектор – енергетиката. Заедно с допълнително спекулативни игри. Върху нея се наслагва допълнителната криза, свързана с войната в Украйна. Всичките тези неща образуват един ужасяващ въртоп, в който е поставена цяла Европа и целия свят и всеки се чуди как да се спасява. Така че не може да кажем, че някой се справя или не се справя или би се справил по-добре. По-скоро това, което притеснява, е липса на последователна позиция – нещо, което да даде някакъв образ на това какво смятат да правят. Но това е както за едните, така и за другите.

В лявото политическо пространство очевидно се задава пореден нов проект – този на Манолова, както и на бившия военен министър Стефан Янев. Според вас от това ще се получи ли успешен проект и той ще отнеме ли гласове от БСП и “Възраждане” или по-скоро ще атакува електората на Слави Трифонов? 

Вече описах въртопа, в който се намира България и българското общество. Отговорът на въпроса какво ще се случи с тези субекти до голяма степен зависи от това, което ще се случи в България. Ще продължи ли да се помпа инфлацията, с енергоносителите, със самата война. Ще има яснота, когато това цунами малко се укроти. В този контекст е много трудно отсега да се говори за бъдещето на новите проекти. Без съмнение ще има огромен отлив от всички политически формации. Спомнете си изборната активност на последните избори. Голяма част от избирателите не могат да намерят своето политическо представителство. Като такъв се очерта Продължаваме промяната, но все повече и повече под ударите и на кризата, и на техните хаотични действия като че ли и техният ореол помръква. Има място за нови политически формации. Друг е въпросът какво ще се случи в икономически и вътрешнополитически план. Но самият акт на създаване на тези политически формации като че ли намеква за това, че те очакват в по-скоро бъдеще политическа криза и евентуално нови избори.

Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук