Антъни Фаучи
На снимката: главният вирусолог на САЩ Антъни Фаучи

Американският експерт по инфекциозни болести Антъни Фаучи предупреди, че страната може да се изправи пред нова сила на вълната от заразяване с коронавируса през следващите седмици, предаде Би Би Си.

Пред медиите той каза, че „не е късно“ за онези, които пътуват, да помогнат за ограничаване на вируса, като носят маски и спазват социална дистанция.

САЩ са регистрирали над 13 милиона случаи на коронавирус, а над 266 000 са загинали.

Властите отчитат, че през ноември, броят на заразените е надхвърлил четири милиона души, което е два пъти повече от стойностите за октомври.

Денят на благодарността бележи най-натоварената седмица за пътувания в САЩ. Миналата година приблизително 26 милиона души са преминали през летищата в страната в дните около празника.

Здравните експерти призоваха хората да прекарват Деня на благодарността у дома, но тази седмица летищата в САЩ отбелязаха най-високият ръст на натоварване от средата на март.

От 800 000 до повече от един милион пътници са преминали през летищата в САЩ всеки ден през последната седмица, според статистиката на Администрацията за транспортна сигурност.

„Почти сигурно ще има нова вълна заради случилото се с многото пътувания“, каза Фаучи пред CNN.

В друга телевизионна изява той препоръча на пътувалите за Деня на благодарността да се поставят под карантина за определен период от време, „ако е възможно“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!