Трайчо Трайков
на снимката: Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков

Антикорупционната комисия поиска от съда конфискацията на имущество на Трайчо Трайков. Комисарите са установили, че бившият икономически министър не може да докаже произхода на имущество на стойност 2 372 004 лева и 55 ст.

Отнемането в полза на държавата е поискано от Софийския градски съд, съобщи БНТ.

По време на проверката на Трайков е предоставена възможност да внесе допълнителни документи и възражения. На бившия министър вече е запорирано имущество за над 1 милион и 500 хиляди лева.

В края на месец септември стана ясно, че Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е открила несъответствие между декларираните доходи и активи на бившия министър на енергетиката. Комисията е проверила имуществото и доходите на Трайков през последните 10 г. Тогава магистратите запорираха 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркинг място, акции, както и влогове и депозити на политика.

Трайчо Трайков привлече вниманието на прокуратурата заради разследване за приватизация на по-ниска от пазарната себестойност на държавната една трета от акциите на енергийния оператор ЕВН, докато той беше министър на икономиката, енергетиката и туризма. Заедно с него обвинени по това производство са бизнесменът Иво Прокопиев и бившият финансов министър Симеон Дянков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!