протест

60-ият ден на аниправителствени протести стигна и до тържествата в чест на Съединението в Пловдив. Десетки протестиращи скандираха  „Сърце, душа, за България“ .

С огромен трикольор недоволните от управлението се събраха около Паметника на Съединението, където се провеждаха честванията. На тях присъстваха президентът Румен Радев и министри от управляващата партия на ГЕРБ.

В центъра на града полицията обгради района, в който 80 доброволци от Комитет „Родолюбие” пресъздаде моменти от 6-ти септември 1885 г. На метри оттам протече и антиправителствен протест под надслов „Национален поход за Съединение”.

С викове „оставка“ множеството премина по няколко централни булеварда. Хората затвориха за кратко тунела, където изпяха химна. Пътят на протеста към площад „Съединение” и тържествената заря беше препречен от коли на жандармерията.

На място бяха и членовете на „Отровното трио“ Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков.

За пореден път протестиращите се събраха и в Триъгълника на властта в столицата с искане за оставка на правителството и главния прокурор и провеждане на честни избори.

„Нашето съединение не е днес, а започна преди 60 дни. Ще искаме оставки и ще ги получим. За да може да се преборим с корупцията, нашите деца да бъдат тук, да се върнат от чужбина, заяви на протеста в столицата адв. Николай Хаджигенов.

Протестиращите в София отново се включиха в шествие до Орлов мост.

Във Варна протестът премина под формата на празнично факелно шествие с полагане на цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Блокади в почивния ден нямаше, но продължиха протестите и зад граница.

Българи, живеещи в Белгия, се събраха отново пред сградата на Европейската комисия с искане за оставка на кабинета „Борисов 3“ и на главния прокурор Иван Гешев и за възстановяване на върховенството на закона.

Снощи имаше и контрапротест пред НДК, който се проведе под надслов „Подкрепа за българската полиция”. Контрапротестиращите събираха подписи с искане за съдебна отговорност на подбудителите към бунтове, въстание и гражданска война. Гражданите бяха издигнали и плакати, на които пишеше: „Не на омразата и разединението. Една България – единен български народ”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!