Антон Тодоров, Шайка

Депутатът Антон Тодоров, който написа запомнящата се книга „Шайка- Бойко, Росен, Цецо и другите“, си подаде оставката, съобщи самият той в писмо до медиите, изпратено от пресцентъра на ГЕРБ.

„Поднасям още веднъж своите извинения към журналиста Виктор Николаев, към зрителите на Нова телевизия и към всички български медии, които волно или неволно съм засегнал с участието си“, се казва в писмото на Тодоров.

И добави:

„Несвободата на медиите и журналистите в България е нещо, което се свързва с режим, срещу който аз цял живот със се борил. Изконно правило за мен е, че четвъртата власт е абсолютно независима от останалите. Свободата в медиите за мен е основна ценност, която позволява да бъдат защитавани фактите. Убеден съм, че без свобода няма справедливост, тя е в основата на демократичното общество“, се казва още в писмото.

Депутатът пише, че заради опитите репликата му да бъде превърната в етикет на партията, от която е избран, моли за извинение лидерът й (Бойко Борисов) и милионите гласували за нея хора.

„На всички, които ще използват този морален акт, бързам да заявя, че решението е единствено и изцяло мое, съобразено единствено и само със собственото ми разбиране за носене на политическа отговорност. На всички, които ще побързат да спекулират с това мое решение, искам да кажа, че оставам с ГЕРБ и ще продължа да работя за развитието на партията и нейните политики“, завършва писмото си Антон Тодоров.

Припомняме, че в петък, 6 октомври, депутатът Антон Тодоров отправи заплахи към водещия на сутрешния блок на „Нова телевизия” Виктор Николаев.

Виктор Николаев: Този избор продукт на една шайка ли е, която иска да вземе поръчката за милиард и половина?

Антон Тодоров: Много силни думи употребявате.

Виктор Николаев: Те не са мои.

Антон Тодоров: Ще ви изядат хляба.

Виктор Николаев: Не са мои – поне думата „шайка“.

Антон Тодоров: Вече изядоха, ха-ха, хляба на колежката ви (визира Анна Цолова, отстранена миналия месец от сутрешния блок на Нова тв-бел.ред.). Тя и тя малко така… беше тръгнала в някаква посока, ама… нещо виждам, че липсва столчето ѝ.

Виктор Николаев: Какво казвате?

Антон Тодоров: Какво казвам – ми не знам, обяснете ми що я няма…“

Думата „шайка“, използвана от журналиста, е заимствана заглавието на книгата на Антон Тодоров „Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите“, издадена през 2013 г., в която той заклеймява тогавашното управление на ГЕРБ с думите: „Работеха и живееха като „шайка“ – персони, обединени от престъпна цел“.

В последните дни това е пореден скандал, който предизвиква Антон Тодоров. Първият беше във връзка с кандидатурата му за шеф на Комисията по досиетата.

Срешу тази кандидатура се обявиха редица писатели и интелектуалци от демократичния спектър на България.

Относно тази кандидатура, политологът Огнян Минчев написа следното:

Под рамката на радикален антикомунизъм той публикува категорични „разобличения“ за видни сини лидери, което може и да е породено от желание за лична мъст, но може и да е поръчка от висшите милиционери, които благо се усмихваха от първите редове при представянето на поредицата книги на кандидата за председател

ДЕБАТИ.БГ публикува цялото писмо на депутата Антон Тодоров без редакторска намеса:

Благодаря на всички за гласуваното доверие и възможността да бъда избран за народен представител от листата на ГЕРБ. В рамките на по-малко от десет дни съм обект на безпрецедентна атака от среди, които никога няма да ми простят разкритията, направени за олигархията, задкулисието и техните командири (визирам действащи политици и бивши служители на тоталитарните служби).
Въпреки убеждението ми, че съм разбран напълно превратно и думите ми в ефира на Нова телевизия бяха изтълкувани абсолютно погрешно, въпреки поднесените от мен публично извинения, атаката не само не спира, но и повлича след себе си авторитета на ГЕРБ, на нашия лидер и цялото ръководство. За това заявявам:
Поднасям още веднъж своите извинения към журналиста Виктор Николаев, към зрителите на Нова телевизия и към всички български медии, които волно или неволно съм засегнал с участието си. Заявявам категорично, че заради моя култ към свободата и онова, за което съм се борил повече от 28 години, че няма да позволя да бъда превърнат в нарицателно за цезура и заплахи. Несвободата на медиите и журналистите в България е нещо, което се свързва с режим, срещу който аз цял живот съм се борил. Изконно правило за мен е, че четвъртата власт е абсолютно независима от останалите. Свободата в медиите за мен е основна ценност, която позволява да бъдат защитавани фактите. Убеден съм, че без свобода няма справедливост, тя е в основата на демократичното общество.
Заради опитите моята реплика да бъде превърната в етикет на партията, от която съм избран, на нейния лидер и милионите хора, гласували за нея, моля да приемете оставката ми като народен представител.
На всички, които ще използват този морален акт, бързам да заявя, че решението е единствено и изцяло мое, съобразено единствено и само със собственото ми разбиране за носене на политическа отговорност. На всички, които ще побързат да спекулират с това мое решение, искам да кажа, че оставам с ГЕРБ и ще продължа да работя за развитието на партията и нейните политики.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук