Американецът Ричард Талър спечели Нобеловата награда за икономика. Ричард Талър грабна приза за своите трудове за психологичните и социални механизми при вземането на решения от потребителите и инвеститорите.

„Приносът на Ричард Талър построи мост между икономическите и психологическите анализи на индивидуалното взимане на решения. Неговите емпирични открития и теоретични прозрения спомогнаха за създаването на новото и бързо разширяващо се поле на бихейвиористичната икономика, която има дълбоко влияние върху много области на икономическите изследвания и политики“, се казва в текста на Кралската шведска академия на науките.

Талър е пионер в поведенческата икономика, научна област, в която заключения от психологически изследвания се прилагат при вземането на икономически решения, посочва Асошиейтед прес.

Наградата за икономисти не е класическа Нобелова награда и все още е спорна, тъй като, за разлика от всички други лауреати на Нобеловата награда, не е свързана с наследството на шведа Алфред Нобел (1833-1896), а с шведската Riksbank в Стокхолм. През 1968 г. тя обяви наградата „в памет на Алфред Нобел“, а година след това я предостави за първи път. Това означава, че това не е действителна Нобелова награда, въпреки че, както и останалите награди, ще бъде връчена от Шведската кралска академия на науките.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!