„Аз винаги съм бил най-щастлив в България.“.- признава Антони Христов, дългогодишен артдиректор в едно от най-големите студия за анимационни филми „Пиксар“. Преди това е работил за „Дисни“, „Юнивърсъл“ и други големи филмови компании. След трийсет години в Холивуд той решава да се върне в България.

„Хубаво е човек да поживее извън България, за да види как е навън. Но трябва да има избор да остане. Животът тук е много забавен и интересен. Ако имаш добра кариера, няма да искаш да емигрираш.“- казва аниматорът.

Според художествения директор повече млади хора трябва да останат в родината си. Пътят за това е промяна на настоящия модел на образование, който според него е неефективен. Често хора, които искат да се занимават с нещо съвременно, модерно и креативно, напускат страната си. Затова се наблюдава дефицит на подготвени и квалифицирани хора в сферата на дигиталните изкуства.

„Ако има повече съдържание в България, ще има повече кадри и ще се инвестира повече в тази индустрия. Така ще има смисъл за младите хора да остават в страната си.“

Според Антони Христов на българите не им липсва креативност. Въпросът е тя да бъде насочена в правилна посока, за да добие стойност.

Цялото интервю може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!