По време на конференцията на ДЕБАТИ.БГ, която се проведе на 7 май, посланикът на САЩ в България Ерик Рубин заяви, че страната ни ще получи възможно най-добрата цена.

Днес вече САЩ представи на България предложение за сключване на договор, съдържащ споразумение за придобиването на осем изтребителя Ф-16, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал“.

Това съобщиха от посолството на САЩ в Българтия.

Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания, пише още в съобщението.

ДЕБАТИ.БГ потърси за коментар бившия военен министър Велизар Шаламанов, проф. Тодор Тагарев и военният експерт Йордан Божилов. И тримата бяха категорични, че няма нищо ново в това предложение, както и че цената по всяка вероятност не се е изменила. Все пак военните експерти отказаха да коментират повече, докато не се появи повече и официална информация.

Припомняме, че преди дни Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) съобщи, че Държавният департамент е дал принципното си одобрение за евентуалната продажба за България на 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 при цена 1.673 млрд. долара (почти 2.9 млрд. лв.).

Източници от българското военно министерство днес споделят, че офертата е много по-ниска от предходната. Точната цена все още е секретна.

Както стана ясно, в сумата, за която ще бъде сключен договорът, е включено обучението на пилотите, въоръжение, муниции, навигационни и комуникационни системи, и резервни части.

Българският парламент одобри цена от 1.8 млрд. лв (малко под 1.04 млрд. долара).

В началото на годината парламентът даде мандат за преговори със САЩ и разреши промяна на тази пределна цена.

В продължение на два месеца екип от България преговаря със САЩ за цената на придобиване на изтребителите.

Преди дни министърът на финансите Владислав Горанов каза, че България най-вероятно няма да успее да договори разсрочено плащане.

Той смята, че България може да си позволи да плати цялата сума за купуване на Ф-16. наведнъж.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов няколко пъти каза, че страната ни може да отдели за тези 8 изтребителя около 2 милиарда лева.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!