Антониу Гутериш
на снимката: президентът на България Румен Радев и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш

Организацията на обединените нации (ООН) цени високо активната дейност на България в работата на Организацията и особено за утвърждаването на страната ни като фактор на стабилност в Югоизточна Европа и за насърчаването на процеса на европейска интеграция за своите съседи.

Това каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш след срещата си с българския президент Румен Радев.

Гутериш приветства подписването на двустранния договор за добросъседство между България и Македония, който по думите му дава силен позитивен сигнал за целия регион.

От своя страна, Румен Радев подчерта, че подкрепата на европейската перспектива за страните от Западните Балкани, ще бъде във фокуса на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Двамата се обединиха около идеята, че продължаващите кризи в Близкия Изток и Северна Африка, представляват заплаха за международния мир и сигурност и изискват съвместни действия от страна на ООН и държавите членки за тяхното решаване.

Антониу Гутериш приветства присъединяването на България към Плана за действие за Либия, както и подкрепата, която страната ни оказва за дейността на Специалния пратеник по въпросите на Либия Гасан Саламе за стабилизиране на ситуацията в тази държава.

Румен Радев и Антониу Гутериш бяха единодушни, че приемането на Глобалния пакт по миграцията на ООН е важна стъпка за справяне с този проблем, както за държавите, от които произхождат мигрантите, така и за страните, към които се отправят тези хора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!