Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви за агенция Асошиейтед прес, служейки си с медицински термин, че целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса е „на системи“, пише БНР.  Той изрази съмнение, че правителствата ще изпълнят поетите обещания на форума в Глазгоу за ограничаване на емисиите на вредни газове.

Конференцията на ООН за климатичните промени в Глазгоу приключва днес. Натискът върху световните лидери и правителствата за постигане на значима сделка за климата е изключително голям. Въпреки своите опасения Антониу Гутериш все пак заяви, че „надеждата умира последна“. Той предупреди, че обещанията за намаляване на емисиите ще бъдат безсмислени, ако правителствата продължават да инвестират във изкопаемите горива.

По-рано ръководителят на делегацията на ЕС Франс Тимерманс предупреди, че обещанието за прекратяване на субсидиите за изкопаемите горива трябва да остане в текста на заключителната декларация. Едни от най-големите износители на изкопаеми горива като Саудитска Арабия и Австралия бяха обвинени, че се опитват да разводнят текста в проектодокумента. В него се призовава за „поетапно ускоряване на прекратяване на използването на въглища и субсидиите за изкопаемите горива“.

„Индипендънт“ дори пише, че все още липсва споразумение по редица ключови проблеми.

Междувременно от движението „Приятели на Земята“ призоваха домакина Борис Джонсън да се върне спешно в Глазгоу и да упражни цялото си влияние за успешен изход от срещата и приемане на адекватен документ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук