Антоний Гълъбов
на снимката: доц. Антоний Гълъбов

Една от интригите в сегашната политическа ситуция е дали ДПС ще подпрепи „Има такъв народ“, тъй като изненадващо за мнозина най-острото противопоставяне в момента е между тях и „Демократична България“. Ролята им може отново да стане ключова. Това коментира политологът Антоний Гълъбов специално за ДЕБАТИ.БГ.

Видяхме го с внасянето на предложението за временна комисия относно Буджака. ГЕРБ оттегли своето предложение, най-вероятно, за да не изостря отношенията между ДПС и „Демократична България, но ИТН подкрепи комисията. В крайна сметка имаме задълбочаващо се напрежение между ДПС и „Демократична България. Резултатът е, че Движението може отново да има ключова роля при формирането на мнозинството“,обясни той

Гълъбов анализира и проведените консултаии през последните дни, както и резултата от тях.  Според него има проблем и това е, че в „Има такъв народ“ няма яснота кой взима решенията в този важен момент.

През тази седмица кандидатът за министър-председател трябваше да е активната водеща фигура на консултациите. Той получи проучвателен мандат и трябваше да организира и провежда всички консултации. В крайна сметка не е ясно, каква ще бъде позицията в останалите политически формации и това е поради липсата на инициатива от страна на ИТН. Виждаме че текат някакви разговори, които са много в страни от медийното и обществено влияние. За мое голямо съжаление в края на този период на проучвателния мандат не се вижда структуриран опит за водене на тези разговори, допълва политологът. 

Връща ли се стилът „Борисов“ в политиката; преминава ли „Има такъв народ“ от партия на протеста в партия на статуквото; ще подкрепи ли Слави заявката на БСП за запазване на състава на служебния кабинет в редовен кабинет и какъв е шансът да има нови избори –  цялото интервю четете ТУК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук