Местните избори няма да покажат какво е общото отношение към управляващата коалиция. Такова мнение изрази в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ политологът доц. Антоний Гълъбов:

„Винаги местните избори, като междинни избори, са показателни за това, доколко са устойчиви политическите връзки. Напълно сигурно е, че дори ГЕРБ да има по-слаб резултат, форматът на сегашната управляващата коалиция не се явява по същия начин никъде другаде. Така че, не можем да измерим някакво общо отношение към управляващата коалиция. А напротив, коалиционните партньори на ГЕРБ влизат понякога в доста странни предизборни коалиции. На свой ред ГЕРБ вече се явява за втори път в коалиция. Така че директната преценка на това, дали става дума за загуба на масивна електорална подкрепа, или не, е трудно да бъде направена”.

Според него е много вероятно, ако резултатите от местните избори са достатъчно стабилни и убедителни за ГЕРБ, това да им осигури една следваща година, в която да могат да се подготвят по-добре за редовни парламентарни избори.

„ГЕРБ, без всякакво съмнение, ще има по-слаб резултат от предишните избори, но това се дължи не само на процедурата за избор на главен прокурор, има естественото износване във властта. В крайна сметка, това правителство, независимо от добрите икономически резултати, понася много тежки удари. Така че, в това отношение, няма как това да не се отрази в нагласите на избирателите.”

Цялото интервю с доц. Антоний Гълъбов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!