Вчера „София Прайд” застана зад кандидата за кмет на София от ВМРО Ангел Джамбазки и поруга скандалното поведение на опонента му Волен Сидеров, който в ефира на БНТ нарече Джамбазки „гей, който трябва да оглави гей парада”.

Днес Ангел Джамбазки написа във Фейсбук становище, в което на практика се разграничи от подкрепата на „Прайда”.

„Кой каквото прави – под юргана, а не по улиците!”, каза настоящият евродепутат.

И добави:

„Аз съм просто бял, хетеросексуален мъж, данъкоплатец, на изборна позиция, затова отказвам любезно отправената покана. И да сме наясно – ако и докато съм кмет, никакви „паради“ няма да се провеждат по софийските улици”.

Джамбазки пише още:

„Уважаеми организатори на Sofia Pride, парадът ви ще бъде забранен от мен – колкото и да ме подкрепяте. Иначе сърдечно благодаря за изразената от Вас подкрепа, оценявам я високо”.

И добави:

„Не отричам и уважавам правото Ви на личен избор в личния Ви живот. Но парадът отпада, отсега да се разберем. Та така, имате информиран избор: гласувате за ВМРО, получавате ред и сигурност в града, но личният живот си остава вкъщи. Няма страшно, това е просто любов, нали така?”

Следва не толкова ласкав коментар по отношение на Волен Сидеров, който скандализира с поведението си в ефира на БНТ.

Обръщението му завършва с:

„Хайде, със здраве и кой каквото прави – под юргана, а не по софийските улици”.

Припомняме, че във вторник вечерта Волен Сидеров беше поканен в студиото на „Референдум” по БНТ, където се държа меко казано възмутително. Сидеров и представители на останалите партии бяха поканени да говорят за местните избори. Вместо това, лидерът на „Атака”, който и в миналото се е проявявал, използва ефира, за да обижда опонентите си и настоятелно питаше водещата на предаването колко пари получава БНТ, което няма нищо общо с темата на дискусията.

Сидеров премина всички граници, когато нарече другия кандидат за кмет на София Ангел Джамбазки: „Гей, който трябва да оглави гей парада”.

Лидерът на „Атака” освен това, наруши регламента на предаването и се наложи водещата да изключи микрофона му и да повика жандармерия. В крайна сметка, ефирът беше прекъснат на 42-та минута.

В защита на Джамбазки се обявиха от „София Прайд”, които в своя позиция във Фейсбук написаха:

„София Прайд категорично застава зад Ангел Джамбазки! Осъждаме остро нападките на основа на действителна или предполагаема сексуална ориентация от страна на Сидеров, защото те нямат място в един цивилизован политически дебат в една европейска демократична държава. Да бъдеш гей не е позорно. Позорно е това да бъде използвано като компромат. Призоваваме за избори без омраза! И подчертаваме, че ако господин Джамбазки преосмисли политическите си ценности, вратите на организационния комитет на прайда са отворени за всеки.”

Още по темата може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!