Лидерът на „Атака” Волен Сидеров скандализира обществото с поведението си във вторник в предаването „Референдум” по Българската национална телевизия. Наложи се намесата и на Жандармерията, тъй като водещата на формата се оказа неспособна да укроти лидера на „Атака”.

Дебатът трябваше да бъде посветен на местените избори, но всъщност прерасна в грозен скандал между Волен Сидеров и депутата от ВМРО Юлиан Ангелов, с когото доскоро бяха коалиционни партньори в „Обединени патриоти”. В предаваното участваха и представители на ГЕРБ, БСП, ДПС,“Воля“ и НФСБ.

Волен Сидеров каза в ефир, че евродепутатът и кандидат за кмет на София от ВМРО Ангел Джамбазки е „гей, който трябва да оглави гей парада“.

„Мога да предложа (Ангел) Джамбазки да отиде да оглави гей парада. Той е гей“, каза лидерът на „Атака“ преди да му бъдат изключени микрофоните и да се намеси полицията.

Провиквайки се той добави:

“Геят Джамбазки го направихте евродепутат“, каза Сидеров.

Освен това депутатът Сидеров не спази регламента на предаването да говори 7 минути и водещата изключи микрофона му, в което лидерът на „Атака” видя цензура.

„Защо ми налагате цензура, г-жо Чешмеджиева? На какво основание? Колко милиона получавате от българския народ, за да го манипулирате?“ – отправи той въпрос към водещата.

В един момент се появи и някакво лирическо отклонение с участието на малко част от публиката, очевидно подкрепяща Сидеров, която отправи подвиквания към водеща и получи забележка от нея. Тя пък беше скастрена от Сидеров за това и бе поканена да си направи нейна телевизия, за да се държи така с публиката.

„Ние не каним тук хора, за да правим цирк, а за да има дискусия“ – каза Чешмеджиева.

Тя обясни на беловласия политик, че микрофонът му е изключен заради нецензурния език, а той отново се върна на темата за половата ориентация на Ангел джамбазки, като заяви, че не е казал нищо лошо, истината:

„Аз казвам истината, че Джамбазки е гей, хомосексуалист… нека да си застане и да си каже „аз съм гей, защитавам си това нещо, призовавам всички гейове да гласуват за мен. Няма нищо лошо“ – настояваше Сидеров.

„Това, че Вие се държите така, не означава, че и другите са такива“ – контрира го Юлиан Ангелов.

В последната част от предаването то вече бе провалено и превърнато в надвикване между Сидеров, Ангелов и водещата Чешмеджиева, на което останалите участници в цирка през повечето време бяха безмълвни свидетели.

„Колко милиона получавате от нашите пари като БНТ?“ – беше най-често повтаряният рефрен от страна на Волен Сидеров.

Тази сутрин ръководството на БНТ застана зад водещата Добрина Чешмеджиева. В сутрешния блок на обществената телевизия директорът Емил Кошлуков заяви:

„Това беше първото и последно участие на г-н Волен Сидеров в тази кампания в ефира на БНТ. Докато ние не получим официално извинение от г-н Сидеров, което ще разгледаме, аз моля най-учтиво колегите да не канят г-н Сидеров. Всъщност не моля, а разпореждам, за да се знае чия е отговорността за това решение“, каза Кошлуков.

В позицията на БНТ пише, че ще поискат от ЦИК и медийния регулатор (СЕМ) изключването на „Атака“ от споразумението за участия в обществената телевизия.

„Никога в 10-годишната история на предаването „Референдум“ по БНТ не е имало такова шокиращо поведение на участник“, пише БНТ в декларация, публикувана на сайта на медията. Медията изразява надежда, че политиците в Народното събрание да се дистанцират от поведението на Волен Сидеров.

Председателят на СЕМ София Владимирова от своя страна каза, че регулаторът определя като недопустимо случилото се снощи в ефира на предаването „Референдум“.

Регулаторът е изпратил запис от предаването в Централната избирателна комисия (ЦИК) за преценка по компетентност.

„Госпожа Чешмеджиева прояви висота. Тя направи всичко възможно да даде възможност на аудиторията да чуе гостите. За съжаление, това не можа да се случи. Няма как да не изразя подкрепата си към обществения доставчик“, заяви председателят на медийния регулатор София Владимирова.

И добави:

„Неслучайно СЕМ преди всички избори прави призив за поведение морал и достойнство. Подкрепям БНТ. Не считам, че законът е бил нарушен. СЕМ ще излезе с позиция“.

В кулоарите на парламента днес Волен Сидеров се закани, че ще съди БНТ, ако му бъде отказан достъп до ефира на медията, в рамките на предизборната кампания.

„Това е нарушаване на споразумението, което сме подписали с БНТ и телевизията ще си понесе отговорността. Явно Кошлуков много иска да се хареса на соросоидната част от телевизията, която я владее от години и която я превърна в един манипулатор”, коментира лидерът на „Атака”.

И добави:

„В случая имаме цензура, имаме неправомерно прекъсване на споразумение от страна на Кошлуков и ръководството на БНТ, за да се угоди на една водеща, която много отдавна приспива със скучното си предаване публиката, която все пак е дочакала този час. Нещата стават все по-зле в държавата. Полицейщина, жандармерия.”

ДЕБАТИ.БГ потърси за коментар Юлиан Ангелов от ВМРО, който беше пряк участник в скандала с Волен Сидеров. Целият му отговор по темата може да прочетете или гледате ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!