Неприятна случка с наш евродепутат злепостави страната ни и името на България се завъртя с негативен оттенък в международния новинарски поток. 

Причината е жест, който много прилича на нацистки поздрав, направен от Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕИКР) на излизане от залата след изказване. 

Това предизвика незабавна реакция от страна на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, която ще започне процедура за санкциониране. Скандалът беше отразен и във водещи световни медии като BBC и Politico. 

„Фашистки жест в Европейския парламент е неприемлив. Това обижда мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там“, коментира в туитър тя.

Реакции имаше и от други евродепутати. Заместник-председателката на ЕП Пина Пичиерно, която ръководеше дебата, каза, че с помощта на камерите в залата ще бъде проверено дали е имало фашистки поздрав или не. Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който присъстваше на дебата от името на френското ротационно председателство на Съвета на ЕС, определи в туитър жеста на Джамбазки като скандален и недостоен. 

Българското външно министерство също реагира.

Самият Ангел Джамбазки обаче отрече обвиненията. Твърди, че е изпънал ръка не за нацистки поздрав, а за довиждане.

Той изпрати до евродепутатите писмо по електронната поща, в което обяснява, че става дума за „дребно недоразумение“. И ги обвинява в клевета. Дори заяви, че ако не получи извинение, ще си търси правата по съдебен ред.

Правилникът на Европейския парламент е категоричен – евродепутатите трябва да се въздържат от неадекватно поведение и обиден език. Нарушенията на тези правила могат да доведат до забрана за участие в парламентарни дейности или до отнемане на надбавки.

Това не е първият скандал, в който се забърква Ангел Джамбазки. Преди 2019 г. българският депутат бе обвинен от двама свои колеги в расистки и ксенофбски изказвания. Те бяха насочени към евродепутатите Исмаил Ертуг от Германия и Карима Дели от Франция, обявени за главни „душмани“ на българските шофьори на камиони заради позицията им за пакета „Мобилност“. Джамбазки ги обиди заради произхода им – съответно от Турция и Алжир. Той бе принуден да се извини.

Но независимо какво е мислил да направи, резултатът е, че злепоставя своите сънародници. В тази връзка е редно да понесе отговорност, защото в Европейския парламент – който е най-високата трибуна на ЕС, той не е единствено в лично качество.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук