Председателят на европейския парламент Роберта Мецола ще започне процедура за санкциониране на българския евродепутат Ангел Джамбазки заради нацистки поздрав, заснет с камера, съобщават западни медии. Той акцентира, че това е било за „довиждане“.

Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕИКР) се изказаха по време на дебат на пленарната сесия на ЕП за обвързването на европейските фондове с върховенството на закона.

След това, докато се изкачваше нагоре по стълбите към изхода на залата, той се обърна и изпъна дясната си ръка в продължение на няколко секунди, преди да излезе.

„Никога няма да ви позволим да ни казвате какво трябва да говорим и какво трябва да правим. Да живеят България, Унгария, Орбан, ФИДЕС и Европа на националните държави“, заяви българският представител в изказването си от трибуната.

Дебатът бе посветен на решението на Съда на ЕС, че отпускането на средства от европейските фондове може да бъде обвързано с върховенството на правото в съответната страна членка. То засяга най-вече Унгария и Полша, чиито правителства са на нож с Европейската комисия.

„Фашистки жест в Европейския парламент е неприемлив. Това обижда мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там“, коментира в туитър Роберта Мецола.

Заместник-председателката на ЕП Пина Пичиерно, която ръководеше дебата, каза, че с помощта на камерите в залата ще бъде проверено дали е имало фашистки поздрав или не. Ако се потвърди, че Джамбазки е отправил такъв жест, ще му бъде наложено наказание.

Според правилника на ЕП тази санкция може да ограничи участието на нарушителя в дейностите му или да му бъде наложена глоба.

Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който присъстваше на дебата от името на френското ротационно председателство на Съвета на ЕС, определи в туитър жеста на Джамбазки като скандален и недостоен.

Самият Ангел Джамбазки обаче отрече обвиненията, пише „Политико“. Той изпрати до евродепутатите писмо по електронната поща, в което обяснява, че става дума за „дребно недоразумение“. И ги обвинява в клевета. Той твърди, че изпънал ръка не за нацистки поздрав, а за довиждане.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук