Антоний Тодоров
на снимката: Политологът проф. Антоний Тодоров

Отмяната на машинното гласуване е знак за управленска немощ. Това стана ясно от думите на политолога проф. Антоний Тодоров в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг.

„Аз разбирам затрудненията, но това е малко като управленска немощ. Не можеш да се справиш за толкова кратко време с покупката, инсталирането и софтуера на еди колко си машини. Но всички тези обяснения, колко е несигурно, колко страни са се отказали… Никой не си направи труда дори да добави, че тези страни, които са се отказали от машинното гласуване разчитат на една съдебна система, в която гражданите имат доверие. У нас не е точно така”.

Проф. Тодоров коментира още:

„Машинното гласуване може да не е разковничето за спирането на злоупотребите на изборите, но това е инструмент да се покажа, че гражданите, че някой мисли за тяхното мнение. Ето един пример, в който парламентарния дебат липсваше, само мнозинството се наложи. Това е процедурата, но така се случва и с много други неща”.

Политологът коментира изминалия парламентарен сезон. По думите му не сме били свидетели на съществени политически дебати.

„Бих се радвал да видя статистиката на приетите опозиционни предложения от мнозинството. Виждаме начинът, по който мнозинството отхвърля президентското вето, например, в случая с изтребителите”.

Цялото интервю с проф. Антоний Тодоров може да прочете утре в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!