Начало България И Ангеличин най- после е оправдан…

И Ангеличин най- после е оправдан…

Христо Ангеличин
на снимката: Христо Ангеличин

Апелативният спецсъд оправда бившия заместник-министър на външните работи Христо Ангеличин за безстопанственост.  Тричленен състав, оглавяван от съдия Галя Георгиева, отмени наложената му на първа инстанция условна присъда от 2 г. с 4-годишен изпитателен срок по делото.

Ангеличин е поредният участник във второто правителство на Бойко Борисов, на когото демонстративно бяха повдигнати обвинения за трудно разбираеми престъпления.

Преследван от съда по  дело за безстопанственост беше и бившият външен министър Даниел Митов, който също бе оправдан на първа инстанция. Други членове на Реформаторския блок, участвали в същото правителство, също бяха обвинени. Сред тях са  министърът на здравеопазването Петър Москов, министърът на отбраната Николай Ненчев. Депутатът Гроздан Караджов също бе подсъдим.

В този контекст беше задвижено и делото срещу бизнесмена Иво Прокопиев, тъй като той е подсъдим с бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Ангеличин е подсъдим за безстопанственост във връзка със закупуването на телефонни централи за 12 български посолства от фирма „Балкантел“ на завишени цени. Централите трябвало да бъдат подменени във връзка с подготовката за европредседателството на България. Според обвинението цената им е завишена с 214 709 евро.

Реални щети обаче няма, тъй като парите били върнати на министерството.

Разследването на прокуратурата започна след сигнал на депутата от БСП Кристиан Вигенин, който бе външен министър в правителството на Пламен Орешарски. Окончателна дума по делото ще има Върховният касационен съд, ако прокуратурата реши да протестира присъдата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!