В специално интервю за ДЕБАТИ.бг журналистът Зденка Тодорова коментира интересите на България от членството на Република Северна Македония в ЕС и НАТО. По думите й страната ни трябва по-ясно да изразява изискванията си към Скопие, в замяна на които  направи компромиси и доброжелателни стъпки.

„Естествено, че има интерес, но тя трябва по-ясно да казва какъв е той. Беше сключено споразумение за добросъседство, но тази комисия, която беше създадена, е по-скоро академична. Доколкото знам няма много активно развитие в това отношение, а България при всяко положение има интерес Македония да бъде в ЕС и НАТО. С оглед на развитието на отношенията на Балканите, гърците най-добре изтъргуваха интересите си по отношение на Македония.”

Македония твърдо е тръгнала по евроатлантически път, категорична е Тодорова. Дори на втория тур на президентските избори да спечели кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска, в чиято платформа влизаше и промяна на Преспаското споразумение, страната няма да се върне към миналото.

Според Тодорова много е вероятно вторият тур на президентския вот в Северна Македония да остане в задъднена улица. Причината е липса на консолидация в политическата подкрепа и сред представителите на албанското население, което вместо да подкрепи единия или другия кандидат, може изобщо да не отиде до урните.

Според законодталеството на страната, ако не са гласували поне 40% от гражданите, вотът се счита за невалиден. В този случай решението е в ръцете на парламента на Македония, който може „да промени правилата”.

Цялото интервю със Зденка Тодорова очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!