Откуп от 1 млрд. долара, платен от Катар на ирански сили,  свързани с групировката „Ал Кайда” в Сирия, е разгневил държавите от Персийския залив, съобщава „Файненшъл таймс”. В замяна на откупа международните терористи са освободили 26 заложници, като сред тях е имало членове и на кралското семейство, отвлечени през 2015г. Изданието се позовава на командири на въоръжени групировки и правителствени представители от региона.

„Ес Пи Ай”, която е саудитска държавна информационна агенция, обяви, че царството е прекъснало връзките си, защото Катар „подкрепя множество терористични и сектантски групи, насочени към обезпокояване на стабилността в региона, включително „Ислямска държава” и Ал Кайда”.

От своя страна Катар отрече, че подкрепя терористични групи и заяви в изявление в понеделник, че при решението на съседите му да прекъснат връзките си е „липсват фактически основания”.

Кувейт – една от страните от Персийския залив, които не участват в спора, предложи да посредничи в преговорите, а Катар обяви, че е отворен за диалог.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук