При разкопки български изследователи, ръководени от Мая Мартинова от Археологическия музей в Пловдив, са намерили стрела в гръдния кош на скелет от единадесети или дванадесети век в Античният одеон на Филипопол. Той е изпълнявал функцията на седалище на градския съвет на античния град, като впоследствие се използва за театрална сграда, пише Archaeology.

Построен е по времето на Император Адриан като са разпознати четири строителни периода на сградата: от II в. до IV в. от н.е. Както в античността, така и днес Одеонът се използва за камерни театрални, музикални и литературни прояви. Наличието на сграда с такова функционално предназначение в централната част на Античния град дава основание да се предполага голямата значимост на Филипопол като културно и политическо средище.

„Археологията е непредвидима, всеки пласт надолу ни изненадва. Това е един некропол, регистриран преди десетилетия, а разкриваме още един гроб“, споделя Мая Мартинова.

Археолозите все още не знаят дали стрелата е убила човека в гроба или е била поставеан там като погребален дар за воин. Учените от Медицински университет в Пловдив ще се опитат да помогнат за отговора на този въпрос.

Изследователите също така ще се опитат да определят възрастта, пола и здравния статус на лицето по време на смъртта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!