Сагата, в която се оказаха завлечени крупни бизнесмени и служители в президентството, продължи днес с арести. Прокуратурата влезе в президентството, а двама от най-близките сътрудници на държавния глава са арестувани заедно с бизнесмена Пламен Бобоков.

Пламен Бобоков
На снимката: Пламен Бобоков в съда

Специализираната прокуратура съобщи, че тримата са арестувани за срок от 24 часа. Срещу тях се водят различни разследвания. Срещу Узунов и Бобоков разследването е за търговия с влияние, а срещу Милушев – за разгласяване на държавна тайна.

„Днешните действия са по две досъдебни производства – едното е по производство, водено от Военно-окръжна прокуратура, а другото производство се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и се касае за престъпно сдружение за търговия с влияние (бел. ред. – производството, свързано със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов)“, каза главния прокурор Иван Гешев.

Той допълни, че тези действия са предприети след разрешения от две съдилища.

Пламен Узунов
На снимката: Пламен Узунов, съветник на президента Румен Радев

От прессекретариата на държавния глава потвърдиха за специализираната акция и заяви, че Прокуратурата трябва да обясни своите действия пред българското общество.

ДАНС отнема достъпа до секретни материали на Узунов

Малко по-късно от Държавна агенция „Национална сигурност“ обявиха, че са отнели достъпа за секретност на секретаря па правни въпроси Пламен Узунов и Илия Милушев, който е съветник на държавния глава по въпросите на сигурността и отбраната. От ДАНС разясниха, че за тях „са придобити данни за ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация“.

Претърсвания в София и Пловдив

Правоохранителните органи са претърсили кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов. От там са иззети документи, книжа и компютърни конфигурации, които могат да имат отношение към делото. Претърсвания и изземвания са проведени и в Пловдив.

Екипи от военни следователи и прокурори пък са претърсили адреси, свързани с Илия Милушев. Заедно с него е задържан и бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“. Срещу тях са образувани досъдебни производства за разгласяване на държавна тайна.

Документи, съдържащи държавна тайна

Илия Милушев
На снимката: Илия Милушев

Първоначално Милушев е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Наблюдаващите прокурори ще направят анализ на събраните доказателства и преценят дали същите са достатъчно за предявяване на обвинение на конкретни лица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук