Днес министърът на здравеопазването издаде нови заповеди, с които връща част от ограничителните мерки. И ако те на пръв поглед не изглеждат толкова фрапиращи и застрашаващи демокрацията, то вероятно е въпрос на време отново да се въведе извънредно положение. Властта засега отрича, но тя вече обеща, че няма да се връщат мерките, после размисли и каза, че ще се върнат при три последователни дни, в които имат над 200 болни. Три дни още не са минали, едва днес в България има 240 положителни теста, но при над 4 300 теста. В разгара на пандемията, когато в цяла Европа вреше и кипеше, у нас се правеха по 300-400 теста. Освен това е удължена и извънредната обстановка до края на юли. Самата формулировка позволява на здравния министър да издава подобни заповеди, с които да ограничава някои активности, при които се събират повече хора, за да не се разпространява коронавирусът.

Но да се върнем към цифрите, защото те са изключително показателни:

През март и април, когато у нас бе въведено извънредно положение, на ден средно се правеха около 300-400 теста и то на етап, в който вече имаше повече лаборатории и повече тестове. В самото начало на кризисната ситуация, тестове се правеха само във ВМА и Националната референтна лаборатория, и тогава 300 достигаше седмичната бройка на тестовете. Съответно и броят на новозаразените беше средно 20-30 души.

По една или друга причина от средата на юни тестовете 2 000 теста, а респективно с това скочи и броят на положителните проби. Експертите са категорични, че като тестваш 10 души, няма да имаш 15 болни и обратно – колкото повече тестове се правят, толкова повече случаи ще бъдат откривани. Средата на юни съвпадна и с началото на летния сезон, който уж всички дружно се опитваме да спасим. Въпросът е нарочно ли именно тогава започна това интензивно тестване или просто чак тогава – три месеца след началото на пандемията! – лабораториите ни съумяха да изследват повече хора?

Истински болни са хората в болници и в интензивни отделения.

Да сравним:

На 1 април броят на случаите за 24 часа е бил 33. Към онзи момент в болница е имало 146 души.

На 15 април е имало 34 случаи за денонощие, а в болница е имало 218 души, от които 31 са били в интензивни отделения. За 24 часа е починал един човек.

На 1 май от 1 302 проби положителни са били 53. Само един е смъртният случай за денонощието.  В болница тогава са били настанени 317 души, от които 40 са били в интензивни отделения.

На 15 май са направени 1 608 теста, от които 38 са положителни. Пациентите, настанени в болница, са били 321,  от които 49 в интензивни отделения.

На 1 юни не е ясно колко теста са направени, но положителните са били само 6. На официалния сайт за коронавируса у нас няма информация нито колко са в болници, нито колко са в интензивни отделения.

На 15 юни са направени 1 409 проби, от които 24 са били положителни. В болници са били 244 пациенти, от които 15 – в интензивни отделения.

На 1 юли у нас са направени 3 343 теста, от които 158 са били положителни. В болници са били 435 души, от които 32-ма са в интензивни отделения.

На 7 юли клиничната пътека за коронавируса бе увеличена двойно, което породи съмнения у експерти и анализатори, че случаите на пациенти в болници ще скочат рязко, защото по този начин болниците ще получават повече пари.

На 8 юли, от 3 467 теста, 188 са положителните. А в болница има 483-ма души, от които 32-ма са в интензивни отделения.

А на 9 юли при близо 4 300 теста, положителните са 240. В болници има 498 пациенти, от които 29 са в интензивни отделения.

Всичко това показва, че макар абсолютният брой положителни тестове да расте плашещо, броят на пациентите в интензивни отделения остава същия.

Към днешна дата починалите в страната са 259, което е 0,0037% от населението на България.

Ще ни изолира ли международната общност?

Уж тревожните данни от България накараха вече някои държави да зачеркнат България от списъка на безопасните държави за пътуване. Най-големият туроператор в България „Балкан Холидейс” отмени всички чартърни полети от Великобритания, а британските туристи са едни от най-лоялните към българското Черноморие.

След това Гърция затвори всички пунктове, освен „Кулата” за влизане от България. Веднага след това Австрия предупреди гражданите си да не пътуват към нашата страна, а всеки, влязъл от България ще стои под 14-дневна карантина. Австрия е една от държавите членки на ЕС, която е своеобразен новатор в законодателството. И фактът, че Австрия на практика забранява пътуването към България, е голям шамар за нас. И второ – след примерът на Австрия ще последват от Германия, Франция и Холандия.

Това означава, че България отново ще бъде изолирана и дамгосана от европейските държави. И ако това е резултат на вътрешни манипулации, то става дума за сериозно престъпление срещу българските граждани. За пореден път те ще бъдат посочвани и ще бъдат обвинявани в нещо, за което дори нямат вина. И тук всички хвалби на Щаба, че сме се справили чудесно, отиват в небитието.

Въпросът, на който трябва да отговорят компетентните институции е: искаме ли отново, ние българите, да бъдем побутвани и унижавани от другите европейски страни?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!